Съдия в Ню Мексико отхвърли молбата на Алек Болдуин да прекрати обвинението за непредумишлено убийство срещу него по делото за фатална стрелба по време на заснемането на филма "Rust". Тогава беше убита операторката на филма Халина Хътчинс, тъй като Болдуин стрелял с истински патрони, а не с реквизитни.

Адвокатите на Болдуин бяха обвинили прокурорите в неправомерно поведение по време на гледането на процеса от голямото жури и искаха делото да бъде прекратено.

През януари Болдуин не се призна за виновен за непредумишлено убийство при стрелбата. Хътчинс беше простреляна смъртоносно, а режисьорът Джоел Соуза беше ранен на снимачната площадка на уестърна в Ню Мексико. За втори път актьорът пледира невинен по обвинения, свързани със стрелбата.

Обвиненията в непредумишлено убийство бяха свалени от Болдуин през 2023 г., като в изявлението си по това време прокурорите казаха, че не могат да „продължат процедурата при настоящите времеви ограничения и въз основа на фактите и доказателствата, предадени от правоприлагащите органи в съществуващия им вид“, поради „нови факти“ по делото.

Той беше обвинен за втори път и му беше повдигнато обвинение през януари.

Адвокатите на Болдуин подадоха молба за отхвърляне на обвинителния акт през март. Те обвиниха прокурорите в неправомерно поведение и заявиха, че „публично са повлекли Болдуин през помийната яма, създадена от техните нередности - без да се съобразяват с факта, че сериозни наказателни обвинения висят над главата му от две години и половина“.

Адвокатите на Болдуин твърдят, че прокуратурата е представила фалшиви и неточни показания пред голямото жури и укрила е оправдателни доказателства от него.

През март оръжейницата на филма, Хана Гутиерес Рийд, която е отговаряла за безопасността и съхранението на огнестрелните оръжия на снимачната площадка, е призната за виновна в непредумишлено убийство. През април тя беше осъдена на 18 месеца затвор и обжалва.

В кратко изявление за CNN след отказа на съдията да отхвърли обвиненията срещу Болдуин, Люк Никас и Алекс Спиро от правния екип на актьора заявиха: „Очакваме с нетърпение нашия ден в съда.“