На 27 декември православната църква отбелязва Св. Стефан. От времето на Апостол Павел насам той е наричан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра.

Свети Стефан е първият служител архидякон в устройващата се Йерусалимска община - църква.  Светията вършел чудеса и много знамения, възлагал ръце върху болни и те оздравявали. Вярата му в Бога била така силна, че той не се страхувал да се опълчи на тези, които извършвали гонения срещу християните.

По времето, когато живял Стефан, имало закон, който действал срещу апостолите, които продължавали делото на Исус. Те били залавяни, хвърляни в тъмница и измъчвани. Светията бил сред тези, които в името на вярата се простили с живота си.

През 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез чудно видение, което имал един свещеник. Те били поставени в Сионския храм в Йерусалим. е осветена на 8 септември 1898 г. 

Стефановден е последният празник за годината. За него хората разказват, че „затваря кръга“ на старата година. На днешния голям празник традицията повелява на трапезата да има ястия с месо, пита, плодове, да има изобилие. На празничната трапеза се слага свинско с кисело зеле, баница с месо. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство.

На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им.