Българските власти не разследват престъпната дейност на Ружа Игнатова, която се смята, че ощетила хиляди вложители в пирамидата й OneCoin, не разследват и евентуалното й убийство. Така случаят „Ружа Игнатова“ буквално е в раздел „студени досиета“. Това показва проверка на BG VOICE. Досъдебни производства, свързани с Ружа Игнатова, има заведени Националното следствие, но Игнатова не е основно действащо лице в тях. Името й се появява единствено около убийството на бившия шеф на „Криминална полиция“ във Второ РПУ Любомир Иванов, който беше разстрелян през март 2022 г. От касата в дома му са иззети документи, които придобиват статут на веществени доказателствени средства (ВДС) по делото за убийство, което води Софийска градска прокуратура. Сред тях са

няколко справки с агентурни донесения

В една от справките се твърди, че криптокралицата Ружа Игнатова е убита през ноември 2018 г. по поръчка на Христофорос Аманатидис – Таки, а в друга се обсъждат връзките на Таки с шефа на отдел „Убийства“ в ГДНП Михаил Наумов, който опънал чадър над него и групата му. Прокуратурата знае за тези документи, но не ги счита за документи по смисъла на НПК и засега не разследва нито данните за убийството на Ружа Игнатова, нито данните за корупция на Михаил Наумов, твърдят пък от BIRD.

Информатор с инициали ИИ е докладвал, че Наумов е пътувал до Хавана за новогодишните празници 2019-20 г. със свой колега, и двамата са били придружавани от съпрузите си.

Полицаите били отседнали в петзвезден хотел в курорта Варадеро, на около 100 км от Хавана. На място те наели риболовна яхта за няколко дни, излизали за риба и празнували Нова година в компанията на още трима българи и италиански гражданин. Отлетели към България на 06.01.2020 г., като се запасили с голямо количество кубински пури за търговия в страната.

Скъпата почивка, която не съответства на доходите на полицаите, била платена от Иван Петлешков – приближен  на Христофорос Аманатидис – Таки. Чрез Петлешков Михаил Наумов предавал на Таки информация от СРС и

разпъвал чадър над разследванията за убийства,

свързани с криминалния бос. Лицата, с които полицейските шефове ходили на риба по време на екскурзията, също работели за Таки. Това поне твърди авторът на справката.

Втората справка е кратка – само една страница и отново е агентурно донесение от информатора ИИ. В нея става дума за Иван Танев – Универсалния, който бил приближен с Таки, а Таки успял да издейства чрез Пеевски да го свалят от издирване.

По-важното сведение е за това как баджанакът на Аманатидис – Георги Георгиев Василев, е разказал в нетрезво състояние, че Таки е поръчал убийството на криптокралицата Ружа Игнатова, което е станало през ноември 2018 г. на яхта в Йонийско море, повече от година след като Ружа е видяна за последно в Атина.Тялото на убитата било нарязано и изхвърлено във водата.

Случаят „Ружа Игнатова“ отиде в „студените досиета“ на българските власти

Движение и по двете преписки няма

Опитите на германския журналист Йохан фон Мирбах да стигне до някаква информация също удрят на камък. Пред Дарик радио той разказва, че никой в България не разследва Ружа Игнатова.

Според него и днес част от активите, купени от „криптокралицата“ и основател на фалшивата криптовалута OneCoin с пари на измамените хора, продължават да се използват.

„Става въпрос за ключови сгради в София, от които се печелят пари. Опитах се да се свържа с българските власти, но така и не съм получил отговор до момента. Не знам защо няма разследване в България“, посочи Мирбах.

Журналистът обясни, че в момента работи по въпроса жива ли е Ружа Игнатова, но не даде подробности. По отношение на версията, че Игнатова е избягала от България след като е получила информация от властите в България, Йохан фон Мирбах коментира, че това е една от възможностите, която проверява.

„От работата си тук разбрах, че не е прецедент престъпници да получават информация от властите и напускат страната точно преди да бъдат арестувани или обвинени. Работя тясно с колеги от България и се сблъскваме винаги с факта, че очевидно има някакъв теч на информация“, посочи журналистът.

Той обясни, че има снимки на Ружа Игнатова с български политици, но няма сведения, че те са получавали пари директно от нея.

Случаят „Ружа Игнатова“ отиде в „студените досиета“ на българските власти

„Банкнотите, които съм инвестирал, са по-ценни от живота ти“

Константин разказва и друга история, но от Цюрих, Швейцария, където провел среща с човек, който му обяснил, че банкнотите, които е инвестирал в компанията, са далеч по-ценни от живота му.

Според Леви връзка между Ружа Игнатова и Къро е имало, но се носел слух и за контакт на разстреляния бизнесмен с Константин.

Със сигурност знаем, че Игнатов е бил в Южна Африка. Има слухове за контакт с Каменов, но това, подчертавам, са само слухове. Човекът, който може да даде отговор на въпроса истина ли са или не са, е братът на криптокралицата. Сега той трябва да бъде нащрек, защото измамените от сестра му са много. Всички те искат едно – да си върнат парите и Ружа да бъде пратена в затвор, както нейните съмишленици. Впрочем – част от перачите на парите от измамата попаднаха зад решетките благодарение на Константин. Говоря за хора като адвоката Марк Скот, който беше осъден за пране на 400 милиона долара и получи 10 години затвор. Другият беше Гилбърт Армента, който се оказа троянският кон в аферата, тъй като беше решил да издаде Ружа на ФБР, за да спаси себе си от присъда. Тя обаче разбира и изчезва малко преди да бъде арестувана.

Адвокатът твърди, че в момента Игнатов е под закрилата на американските власти. По думите му информацията, която им е дал, е изключително полезна за тях. Това обяснявало и защо го освободиха от затвора: Означава, че са се сдобили с факти, които са важни за тях не само по този случай, но и за страната им като цяло.

Ружа и брат й Константин

Братът на Ружа – отвлечен и жестоко пребит в София

За брата на Ружа – Константин Игнатов, не е безопасно в България, защото преди 6 години той е бил отвлечен и бит в покрайнините на София. През март 2018 г. неизвестни опират оръжие в гърба му и го качват в миниван, след което му чупят пръст и с насочен пистолет в главата му заплашват, че ще го убият, ако сестра му е изчезнала с парите, инвестирани в пирамидата OneCoin. Трудно ми е да повярвам, че ходи без охрана толкова спокойно навсякъде.

Това коментира пред „24 часа“ адвокатът на жертвите на криптокралицата Джонатан Леви по повод информацията, че брат й се е прибрал в България. 
Преди месец Константин беше забелязан да чака на опашка пред дирекция „Български документи за самоличност“ в София. За идването му свидетелстваха и публикации в инстаграм профила му. На една от тях той отбелязва местоположение България и добавя описание: „Има само едно място, на което сърцето ми някога се е чувствало у дома“.

Странно е, че е решил да се прибере в родината си, особено след като знае добре какво се случи с разстреляния Красимир Каменов-Къро в Южна Африка – казва още адвокат Леви. – Константин е наясно, че в този момент много хора искат да си отмъстят за това, което сестра му направи. Нещо повече – по време на заседанията той сам разказа, че е получавал заплахи за живота си. След отвличането му в София са го предупредили, че ако Ружа е изчезнала с парите, ще се върнат и ще го убият. Тогава Константин обясни, че не знае кои са нападателите му и не е видял лицата им.