Избраха 57-я ректор на Софийския университет. Това е проф. д-р Георги Вълчев от Философския факултет, който бе избран на балотаж с 198 гласа. На второ място остана проф. дфзн Николай Витанов от Физическия факултет.

При първото гласуване не беше избран ректор и последва балотаж между кандидатите, събрали най-много гласове.

Мястото досега се заемаше от проф. Анастас Герджиков, а за него се бориха общо четирима души: проф. дфзн Николай Витанов от Физическия факултет, проф. д-р Климент Найденов от Геолого-географския факултет, проф. д-р Георги Вълчев от Философския факултет и проф. дпн Милен Замфиров от Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Проф. Анастас Герджиков няма право на нов мандат за ръководител на най-старото висше учебно заведение в България. След избора той връчи символичния ключ на СУ на новия ректор и му пожела да отключва врати, а не да ги заключва.

"Да съм ректор на най-авторитетното висше училище е чест и отговорност. Ще отдам всичките си сили, за да вървим напред и редовно ще си взимам хапчетата срещу старческа деменция", обърна се проф. Георги Вълчев към общото събрание.