24 заложници – 13 израелци и 11 тайландски и филипински граждани, бяха освободени в петък от Хамас след 49 дни в плен. Семействата им ги посрещнаха в събота в Израел.

Сред тях е 77-годишната Хана, която е роднина на сънародника ни Леон Исаков. Близките на Хана прекарват вчерашния ден пред телевизора в напрегнато очакване да чуят името ѝ сред тези на освободените от ислямистката организация.

„Като се започна да пускат имената по телевизията. Беше по един по два и просто чакахме да видим и нейното име и наистина това беше голямо облекчение, когато най-сетне се появи, което означаваше най-сетне, че тя е в добри ръце“, каза пред bTV Леон Исаков.

Хана е леля на съпругата на Леон – Далия. Близо 7 седмици двамата не губят надежда, че тя ще се прибере у дома. Възрастната жена беше отвлечена при нападението на кибуца Нир Оз. Съпругът ѝ беше убит, а за сина ѝ Елад дълго време нямаше никаква информация.

„Тази седмица най-сетне получихме информация, че е жив.  Аз не знам дали на Хана са ѝ казали за нейния мъж, който е убит, и за сина ѝ, че все още е в Газа“, коментира Исаков.

Хана е прегледана от лекари и е в добро здравословно състояние, но не разказва за преживяното през 49-те дни в плен.

„Не трябва да забравяме, че сега Хана е освободена от Газа и е в болница, но няма дом, в който да се прибере, защото нейният кибуц е унищожен. Синът ѝ го няма, мъжът ѝ го няма. Няма къде да се прибере“, каза още българинът.

Над 150 души – цивилни и военни, остават заложници на „Хамас“ в Ивицата Газа. Леон се надява споразумението за прекратяване на огъня да бъде удължено, за да се върнат още хора у дома. 

Очакваше се в събота да бъдат върнати на Израел още 14 пленници в замяна на палестински затворници в Израел. „Хамас“ обаче отложи пускането на втората група и постави нови условия – Тел Авив да се ангажира да пусне камиони с хуманитарна помощ в северната част на Газа.