Въоръженото крило на Хамас заяви в събота, че отлага предаването на втората група заложници, които трябва да бъдат освободени съгласно споразумение за примирие, докато Израел "не се придържа към условията на споразумението". Според „Бригадите „Езедин ал Касам“ въпросните условия засягат допускането на товарни камиони с хуманитарна помощ в северната част на Газа и критериите за освобождаване на затворници, казва се в изявление на въоръженото крило.

Малко преди това израелски служител потвърди пред AFP, че заложниците все още не са предадени на Червения кръст в ивицата Газа.

Още по-рано бе съобщено, че „Бригадите „Езедин ал Касам“ са започнало предаването на втората група заложници, които ще бъдат освободени съгласно споразумението за примирие с Израел.

Новината идва, след като в първия ден от читиридневното примирие бяха освободени 24 заложници. Групата беше изведена от Газа с конвой на Червения кръст и предадена на египетските власти на граничния пункт "Рафах". След това хората бяха превозени до Израел, за да преминат медицински прегледи и могат да се съберат с близките си.

Според Катар, с чиято помощ беше сключено временното примирие, в първия му ден са били освободени 13 израелци (някои от които с двойно гражданство), 10 тайландци и 1 филипинец - селскостопански работници, работили в Южен Израел, когато били взети за заложници.

В замяна 39 палестински жени и деца затворници бяха пуснати от израелски затвори. В събота се очаква да бъдат пуснати още 42.

В петък имаше тържества в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим, за да поздравят първата група освободени затворници - 24 жени и 15 тийнейджъри. Те са обвинени в редица престъпления - от хвърляне на камъни до опит за убийство, като някои от тях са били осъдени, а други са очаквали съдебен процес.

Примирието позволи и да се увеличат и доставките на гориво, газ за готвене, вода и други припаси за Газа, макар че все още те са недостатъчни за нуждите на 2,3 милиона палестинци в анклава. Израел се съгласи през цялото примирие да позволи да се доставят по 130 000 литра гориво на ден за Газа, което да бъде използвано за хуманитарни нужди.

Между израелци и палестинци от десетилетия съществува конфликт. Насилието от двете страни периодично ескалира.