сн. Архив на BG VOICE

Известният телевизионен водещ Димитър Цонев не можа да се възстанови от тежкия инсулт и издъхна в началото на тази седмица. Той бе приет в реанимацията на Военна болница в София на 14 август, след като получи масивен инсулт на връщане от почивка в Евксиноград, където са били заедно с дъщеря им Деси Цонева и внучето им. Водещият шофирал в продължение на около 300 км от Варна към София, когато спрял и казал, че му е лошо и го боли главата.

„Помислих, че е хипогликемия и му дадох малко захар", разказа Мариана Цонева. Като тръгнали пак за София, вече тя шофирала, а той полегнал на задната седалка. През цялото време се оплаквал от силно главоболие и болки във врата. Именно тогава съпругата му помислила, че може да е нещо друго. Когато стигнали вкъщи, му станало още по-зле, изпотил се и се обадили в болницата. Веднага го приели в реанимацията на Военна болница, където умира във вторник, 22 август. Изследването на скенер във Военна болница установи, че Цонев е с хеморагичен инсулт.

Причината е спукване на една от няколко аневризми на кръвоносни съдове в мозъка. Още на следващия ден той премина емболизация - интервенционална терапия, при която спуканата аневризма се „затваря" чрез специални платинени нишки, наречени койлове. Те се въвеждат по съдов път под ангиографски контрол. Целта бе да се овладее кръвоизливът.

Димитър Цонев е син на известния артист Коста Цонев, който напусна този свят през 2012 година. Роден е на 30 август 1959 година в град София. Той е дете от брака на Цонев с телевизионната водеща Анахид Тачева. Завършва „право" в СУ „Св. Климент Охридски". В периода от 1986 до 1991 година е редактор в „Международна информация" и в Балкански информационен пул в „София прес". От 1991 до 2002 година е водещ „Новини" по Канал 1 на Българската национална телевизия.

През 2002 година участва в конкурса, обявен от Съвета за електронни медии, за генерален директор на БНТ, но СЕМ избира Кирил Гоцев. Цонев обжалва пред Върховния административен съд, но петчленен състав на ВАС отхвърли окончателно жалбата.

От 1 октомври 2002 година е назначен за говорител на кабинета на Симеон Сакскобургготски, а след три години пиар на „БТК груп" отново се връща в БНТ и става заместник програмен директор и години наред е водещ на предаването „В неделя с...".

Работи в телевизия bTV Action, където е водещ на предаването 24/7. От октомври 2012 година до март 2014 година Цонев и Цветанка Ризова водят предаването „Лице в лице" по Би Ти Ви. От 17 март 2014 г. времетраенето на предаването се съкращава значително и Цонев като външен продуцент напуска телевизията. Цветанка Ризова остава титулярен водещ в предаването.

Със съпругата си Марияна имат две деца - момче и момиче.

Неговите колеги от БНТ разпространиха некролог със следния текст: Днес почина нашият колега, обичаният телевизионен водещ Митко Цонев. От 14 август лекарите във ВМА се бореха за живота му след тежък инсулт. На 30 август Митко щеше да навърши 57 години. Трудно е да ти кажем „сбогом", Митко, ти винаги ще бъдеш с нас!

Със своя професионализъм ще останеш една от емблемите на Българската национална телевизия! Нито ние, нито зрителите можем да забравим твоята усмивка!

БНТ изказва дълбоки съболезнования на семейството на Димитър Цонев!

Поклон!