Телевизионният водещ Слави Трифонов регистрира в петък в Централната избирателна комисия (ЦИК) Инициативен комитет в подкрепа на въпросите от референдума, иницииран от самия него и неговото шоу. Той заяви, че очаква подкрепа от българите в чужбина и е уверен, че те ще гласуват много активно на референдума.

"Сега за пръв път хората имат възможност да управляват, а не да бъдат управлявани, манипулирани. Могат да изразят волята си, без да правят революции, без да събарят парламенти, без да има насилие. По един коректен, законов път да отразят своята воля", коментира още Трифонов.

Ако искате да гласувате за президент на България или за референдума в САЩ и Канада, трябва да подадете заявление - по пощата или онлайн, до 11 октомври. За разкриването на секция са нужни минимум от 60 валидни заявления за всяко населено място.

Малко след това той заяви, че търси доброволци, които да стоят в секционните комисии в деня на вота и да напомнят на избирателите да упражнят правото си на глас и на референдума.

Преди дни ЦИК взе решение, според което секционните комисии ще дават на избирателите бюлетина за референдума само ако те я поискат.

Трифонов беше попитан и дали ще върне подкрепа на изборите за партии, които са го подкрепили за референдума. Таква заявиха например от АБВ.

"Защо не ме подкрепиха по-рано? Късно е, либе, за китка", коментира водещият.