Бюлетината за избор на членове на Народното събрание ще е в зелено и със зелена защитна лента на гърба, а тази за ЕП - в синьо, със синя защита. Гласоподавателите, които ще упражнят своя вот на хартия, първо ще трябва да изберат номера на партията, която подкрепят, а след това - проференцията. Това обясни говорителят на ЦИК Росица Матева на брифинг във вторник.

Тя призова гласоподавателите при машинен вот да са търпеливи и да изчакат разписката. Тя трябва да се сгъне, член на СИК да ѝ постави печат и след това избирателят да я пусне в сътоветната урна.

Днес изтича срокът, в който гласуващите извън България могат да подадат заявление за упражняване право на вот в чужбина. До 13:30 часа са подадени 8 337 заявления за гласуване за ЕП, а тези за български парламент са 34 069, каза Матева.

Днес трябва да бъде обявена и втората част от списъка с чуждите граждани, които са на наша територия и ще гласуват тук.

До края на седмицата ЦИК очаква да бъдат уточнени местата, за които все още няма съгласие за разкриване на избирателни секции извън българските дипломатически консулства.  

За частичните местни избори до 18 май ЦИК приема документи за участие на партии и коалиции в този вот, който е насрочен за 23 юни – 16 кметства.