Петко Сертов

Димитър Илиев

Руслан Йорданов

Вече втора седмица България е в загадка какво се е случило с бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Той изчезна безследно, а всички, дори приятелите му, гадаят избягал ли е, или е попаднал в друга по-драматична ситуация. Последните ангажименти на г-н Сертов, преди да се ,,изпари" на 5 декември, били да намери адвокатска кантора, която да изработи стратегия и на практика да регистрира като патент нова разработка на холдинга ,,Обединени енергийни търговци" (ОЕТ). Това разкри собственикът на дружеството Ангел Божилов. Методът на получаване на оксиводород от вода е на българина Юл Браун, познат и с българското си име Илия Вълков. Технологията на ОЕТ е пригодена да се използва в генератори за товарни камиони и леки автомобили и спестява около 25-30 на сто от дизеловото гориво.

В дните преди изчезването си Сертов пътувал до Франция, където бил секретар на Международната асоциация на полицейските началници на спецслужбите. Когато се върнал оттам, вече бил избран за председател, съобщи старши съветникът в компанията Иван Кутевски. В деня на изчезването двамата говорили десетина минути в офиса на ОЕТ в Бояна за това как Сертов да монтира горелка на пелети, за да поддържа температура от 2 градуса в къщата и да не замръзва.

МВР е установило до минути движението на Петко Сертов в България на 5 декември. Той отишъл в офиса на ОЕТ в 8:44 ч. и излязъл оттам в 9:12 ч. Прибрал се вкъщи, след това в 14:55 ч. отново тръгнал. В 15:06 ч. изтеглил малко над 5,000 лв. от банков клон. Минути по-късно сменил левове срещу 4,080 евро - почти всички в банкноти по 50 евро по изрично негово настояване. В 15:15 ч. камера го засякла да върви пеш на бул. ,,Витоша" към бул. ,,Пенчо Славейков". В 15:16 ч. Сертов се качил в автомобил сив металик ,,Опел Астра" на паркинга до сградата на bTV, а в 15:20 ч. тръгнал по посока на Южния парк. Оттам през бул. ,,Черни връх" най-вероятно поел към Околовръстния път.

В 18:01 ч. камера го засякла на входа на Петрич откъм село Рибник. В 18:30 ч. автомобил със същия цвят, марка и модел като на Сертов, с липсващ тас на предното ляво колело, бил на гръцкия ГКПП Промахон. Човек, който е облечен също като Сертов, със същата походка, пазарувал във фришопа. Според записите бил сам в колата, дори се вижда, че запалил цигара. Според МВР Сертов е напуснал страната в посока Гърция.

Сигналът за изчезването му е подаден 20 часа по-късно, по обяд в събота. Съпругата му Емилия звъняла на шефа на ОЕТ на два пъти от телефона на мъжа си, но той не вдигнал, понеже било Никулден. ,,Не смятам, че изчезването му има нещо общо с дейността му като консултант на дружеството", заяви Ангел Божилов. На 6-и вечерта Сертов и автомобилът му са обявени за общонационално издирване. Колата е регистрирана на името на дъщеря на негов приятел от казармата.

,,Защо Сертов не е искал колата да е на негово име - не знам, вероятно работата в такива служби носи своя отпечатък", каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Според МВР автомобилът бил собственост на бившия шеф на ДАНС, но се водел по регистрация на дъщерята на неговия приятел.

Заради загадъчното изчезване на Петко Сертов оперативните работници от столичната полиция са разпитали общо 27 души от приятелския и служебния му кръг. Той е бил консултант на 3 фирми, заяви зам.-директорът на СДВР Христо Терзийски. Най-вероятно те всички са в енергийния бизнес. Общият доход на ексшефа на ДАНС е бил 5,000 лв. месечно, почти колкото е изтеглил от банковата си сметка. От октомври Сертов прехвърлил прага от 50,000 лв. доход и трябвало да се регистрира по Закона за ДДС и да започне да издава фактури по консултантските си договори, разкри Ангел Божилов. ,,Дори и след изчезването му ние продължаваме да превеждаме пари по договора му, който не е прекратен", каза Божилов.

Според МВР Петко Сертов е изчезнал ,,пряко волята си". Това обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Полицията се е сдобила с видео запис, който вероятно ще бъде показан до края на тази седмица, който хвърля светлина върху случилото се със Сертов.

Животът на оперативния работник от кариерата винаги е бил обвит в тайнственост. Петко Сертов завършва Висшия институт по икономика ,,Карл Маркс" (сега УНСС) и започва работа в държавното предприятие ,,Химимпорт". От публикуваните от Комисията по досиетата документи става ясно, че той постъпва във Второ главно управление (ВГУ) на Държавна сигурност (контраразузнаването) през 1984 г. като кадрови разузнавач. През 1988 г. се издига като старши разузнавач, а в края на следващата година, веднага след падането на Тодор Живков, е повишен в ранг инспектор. Във ВГУ Сертов е работил в Трети отдел, който се занимавал с разработката на български граждани, заподозрени в шпионска дейност и за връзки с чужденци. През 1993 г. Сертов става началник на направление ,,Наркотици" в Централната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП). Представа за силната му френска връзка дава изтекъл преди време запис на негов разговор с бившия червен депутат Младен Червеняков в крайморски ресторант. През 90-те Сертов е командирован във Франция и завършва Висшата полицейска школа в Лион. Оттам датира познанството му с генералния секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес.
,,Това е много сериозна школа за висши ръководни кадри на френското министерство на вътрешните работи в Лион. Там е от сутрин до вечер тренировки нонстоп! Включително бързо каране с автомобили. Всеки, който чуеш, че е комисар, дали е в Париж, дали е в друг голям град, или е някъде по службите във Франция, е от тази школа", казва Сертов. От неговите думи става ясно, че в Лион получил специално обучение за ,,тюлен", включително в разнообразни бойни техники. Друг от неговите приятели от полицейската академия е Ален Буер - влиятелен десен политик и съветник на бившия президент Никола Саркози. ,,Като бяхме със Сергей при Саркози, като ме видя, нали той ми е колега и му е съветник на Саркози, на мен ми се хвърли на врата. Та се прегръщахме, че ние бяхме през една стая в Лион", допълва Сертов.

При следването си българският разузнавач се е отличил с уменията си на корта, за което е бил награден с ракета за тенис. ,,По-късно с Буер се запознахме с него (Антонио Лопес - б.р.) и това създаде една много силна дружба, разбираш ли?! Ние играем футбол, тенис, борим се заедно. Щото специални тренировъчни хватки, борби и т.н. Ние сме непрекъснато заедно, разбираш ли? От сутрин до сутрин", казва още Сертов в разговора си с Червеняков.

През 1997 г. г-н Сертов е освободен от ЦСБОП и за кратко става съветник в централата на БСП. След това си опитва късмета и в частния бизнес до 2006 г., когато премиерът Сергей Станишев го взема за свой съветник. Изглежда френската връзка също е повлияла за изстрелването на Петко Сертов на върха на контраразузнаването. Заедно със Сергей Станишев той бе сред идеолозите за създаването на ДАНС през 2008 г. Една от целите на създаването на спецслужбата беше тогавашният премиер Станишев да отнеме контраразузнаването (НСС) от вътрешния министър и негов опонент Румен Петков. Сертов беше назначен начело на службата именно от Станишев.
Управлението на ДАНС по времето на Сертов беше белязано от няколко скандала, свързани с боричкания между лобита в самите служби, т.нар. отбор на Алексей Петров срещу хората на Иван Драшков. С тези интриги бе свързана и разработката ,,Галерия", по която бяха подслушвани редица политици, магистрати и журналисти. След като бе сменен през 2009 година, Сертов беше за кратко консул в Солун. От 2011 г. до март 2013 е зам.-директор на БОРКОР, като след това излиза в пенсия.

Другата връзка, която пали въображението на конспираторите, е членството му в масонската ложа ,,Братство и чест". Сертов става свободен зидар през 2000 г. в структурата на ,,Върховен съвет на 33-та и последна степен на стария и приет шотландски ритуал на свободното зидарство в Република България".

Заради изчезването му помощникът на главния секретар Георги Костов и шефът на ГД ,,Криминална полиция" Константин Титянов са пътували до Гърция. Те очакват гръцките полицаи да имат достатъчно развита система за видеонаблюдение и да установят движението на Сертов на юг. Факт е обаче, че бившият разузнавач номер 1 е могъл да излети за която си поиска европейска държава с личната си карта. ,,Петко Сертов е имал и син дипломатически паспорт като зам.-шеф на БОРКОР, но той е изтекъл през 2011 г. и е върнат", съобщиха от МВР. През миналата година експредседателят на ДАНС е пътувал 9 пъти в чужбина. С контактите му там също са водени разговори, но никой от тях не знае къде се намира най-търсеното лице в България.