Северна Корея е изстреляла тестово тактическа балистична ракета, оборудвана с нова автономна навигационна система, предаде АФП.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е ръководил тестовото изстрелване в Източно море, известно още като Японско море. Целта на изстрелването беше оценка на „точността и надеждността на автономната навигационна система“.

Изстрелването беше последното от поредицата все по-сложни тестове на Северна Корея, която през последните месеци изстреля крилати ракети, тактически ракети и хиперзвукови оръжия, като според страната това е стремеж за подобряване на отбраната ѝ.

Изстрелването се състоя часове след като влиятелната сестра на лидера Ким отрече твърденията на Сеул и Вашингтон, че Пхенян изпраща оръжия на Русия, за да ги използва във войната в Украйна.

Военните на Сеул описаха теста като „няколко летящи обекта, за които се предполага, че са балистични ракети с малък обсег“, от източната част на Северна Корея в района на Вонсан във водите край бреговете ѝ.

Предполагаемите ракети са изминали около 300 км, преди да се разбият във водите между Южна Корея и Япония.

„Точността и надеждността на автономната навигационна система бяха проверени чрез тестовия изстрел“, заявиха севернокорейските държавни медии.