Полицията в Орегон задържа мъж, заподозрян в множество убийства на жени. Според окръжния прокурор на окръг Мултнома 39-годишният Джеси Лий Калхун е отговорен за смъртта на поне три жени, проверяват се и други свързани случаи.

Телата на жертвите били намерени през 2023 г. в Орегон. 

Голямото жури смята, че Джеси е замесен в смъртта на Чарити Лин Пери, 24 г., Бриджит Лиан Уебстър, 31 г., и Джоана Спикс, 32 г., се посочва в съобщение на окръжния прокурор.

И трите жени са намерени мъртви, а смъртта си са срещнали „при подозрителни обстоятелства“ в различни дни през април 2023 г., две от тях в Портланд, а третата - в съседен Вашингтон, според окръжната прокуратура. Властите не са предоставили информация за начина, по който са починали, и не е ясно как разследващите са свързали Калхун с трите смъртни случая.

„Искам да изкажа благодарност на семействата на тези жени“, заяви окръжният прокурор на окръг Мултнома Майк Шмидт на пресконференция в петък. „Тук сме, за да ви подкрепим“

Очаква се Калхун, който е бил арестуван заради друго престъпление, да бъде предаден на ареста на окръг Мултнома за повдигане на обвинение, се казва в съобщението. Все още не е определена дата за повдигане на обвинение.

Миналата година властите в Орегон заявиха, че смятат, че смъртта на Пери и Уебстър е свързана със смъртта на други две жени от Орегон - Кристин Смит и Ашли Реал. В петък старшият заместник-окръжен прокурор Мелиса Мареро заяви, че властите „все още разследват“ смъртта им.

„Това, че все още не са повдигнати обвинения за смъртта на всички тези момичета, не означава, че ние не сме до тях и не ги подкрепяме“, заяви член на семейството на Пери по време на пресконференцията. „Ние все още сме заедно, през целия път, през цялото време“.

Майката на Смит говори за случаите на дъщеря си и Реал, като каза: „Просто продължаваме напред. Продължаваме да чакаме, продължаваме да се молим и оставаме с надеждата ... че скоро ще можем да получим справедливост и за тях.“

Какво знаем за смъртта на трите жени

На 27 април 2023 г. Службата на шерифа на окръг Мултнома публикува информация за „подозрителната смърт“ на Пери, като съобщава, че тялото ѝ е намерено близо до магистрала североизточно от Портланд три дни по-рано.

„Последният известен район, който Пери е посещавала, е бил центърът на Портланд ... в началото на март“, посочват от офиса на шерифа.

Дни по-късно, на 30 април, тялото на Уебстър е намерено близо до Мил Крийк, който се намира на около 50 мили югозападно от Портланд, според шерифската служба на окръг Полк. От службата наричат смъртта на Уебстър „подозрителна“ и молят всеки, който я е познавал или има информация за смъртта ѝ, да се свърже с властите.