Президентът на САЩ Джо Байдън е подкрепил план за размяна на руснака Виктор Бут с американците Бритни Грийнър и Пол Уилън, съобщи CNN, позовавайки се на източници, запознати с хода на обсъждането. Предложението било изпратено на Русия през юни. Източниците не са уточнили подробностите, но според тях се очаква руският отговор.

Виктор Бут, известен като търговец на оръжия, бе арестуван в Тайланд по искане на Вашингтон през 2008 г. в резултат на операция на американското разузнаване, след което е транспортиран до САЩ. Той бе обвинен в заговор за убийство на американски граждани и материална подкрепа за тероризма. Бут отрече обвиненията по всички пунктове. Спечели две съдебни дела за екстрадиция на първа инстанция в Тайланд, но след това, при обжалване, решенията на първоинстанционния съд са отменени. Докато все още е под юрисдикцията на тайландски съд, Бут бе отведен в САЩ.

През 2012 г. съдебно жури в Ню Йорк призна руснака за виновен, след което федералният съд му наложи минимална присъда от 25 години затвор по предявените му обвинения.

Виктор Бут стана прототип на героя на Никълъс Кейдж във филма „Цар на войната“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен възнамерява да разговаря с руския външен министър Сергей Лавров през следващите дни. Вероятно ще бъде обсъдена и темата за размяната.

„Очаквам в близките дни да разговарям с руския външен министър за първи път от началото на войната“, каза той.

Блинкен заяви, че би искал „да разгледа въпросите, които представляват най-голям интерес за нас - освобождаването на американците Пол Уилън и Бритни Грийнър“. Държавният секретар на САЩ каза още, че възнамерява да обсъди сделката за доставка на зърно от Украйна в рамките на разговора. Той също така увери, че „това няма да са преговори за Украйна“.

Според Блинкън САЩ са готови да подкрепят „всяко жизнеспособно дипломатическо усилие“ по отношение на Украйна, обвинявайки Русия за липсата на такова.