Американската баскетболистка Бритни Грийнър е изправена пред съда в Русия по обвинение в притежание на канабис. Трикратната шампионка в лигата WNBA беше видяна да пристига с белезници в съда в град Химки, близо до Москва, в петък следобед. Ако й бъде повдигнато обвинение, я очакват до десет години в руски затвор. На 31-годишната Грийнър беше съобщено, че е обвинена в умишлен внос на наркотици в Русия.

Тя говори само, за да потвърди, че е разбрала обвиненията. Баскетболната звезда беше арестувана на московско летище през февруари, като се предполагаше, че в багажа й има патрони за вейп, съдържащи масло от хашиш. Случаят идва на фона на засиленото напрежение между Москва и Вашингтон във връзка с конфликта в Украйна. Американските власти твърдят, че тя е била задържана неправомерно и призоваха за освобождаването й.

В съдебната зала присъстваха трима служители на посолството на САЩ, включително заместник-ръководителят на мисията Елизабет Руд. Адвокатът Александър Бойков заяви пред Ройтерс, че Грайнър "е била малко притеснена, защото й предстои съдебен процес и произнасяне на присъда в близко бъдеще".

"Тя е трудна дама. Мисля, че ще се справи", добави той.

Американският дипломат заяви, че САЩ ще работят усилено, за да я върнат у дома, и добави:

"Тя ме помоли да предам, че е в добро настроение и поддържа вярата си".

Запитан за случая, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече той да е политически мотивиран.

"Мога да боравя само с известните факти, а фактите сочат, че именитата спортистка е била задържана с незаконни лекарства, които са съдържали наркотични вещества. В руското законодателство има членове, които предвиждат наказание за подобни престъпления", каза той пред репортери.

Съпругът на Грийнър, Черел Грийнър, заяви в интервю за CNN, че се надява на среща с президента Джо Байдън, като каза "бих искала той да ми каже, че му пука за мен."

Бритни Грийнър играе като център за "Финикс Меркюри", а преди това е играла за УММС Екатеринбург в руската женска баскетболна Премиер лига.

Съдията определи следващото изслушване за 7 юли.