През зимата в Лапландия може да бъде наистина студено. Студ, сняг, безкрайни гори, дървени хижи, къси дни и Дядо Коледа. Всичко това го има в и около финландския град Рованиеми, който се намира на полярния кръг и е идеалната дестинация за празниците в края на декември. Стига да обичате истинска зима и коледния дух, пише Webcafe.bg.

Рованиеми си е спечелил славата на дом на Дядо Коледа и милиони деца по света вярват, че той тръгва в нощта срещу Коледа именно от тази част на Лапландия.

За целта му е построен и дом –

Santa Claus Village,

на няколко километра от Рованиеми, точно на прага на Арктика. Колони пред дома на добрия старец отбелязват и къде минава северният полярен кръг, така че всеки да знае в кой момент вече е официално преминал в Арктика и да снима паметния момент.

Мястото е ориентирано основно към децата, като всеки може напълно безплатно да влезе и види Дядо Коледа в дома му, а добрият старец благо приветства всяко дете. След това родителят може да купи снимка или видео от паметния момент, но това не е задължително. В селото, насред безкрайната гора, има и пощенски офис, където годишно пристигат над половин милион писма до Дядо Коледа, купища сувенирни магазини и малък увеселителен парк, в който има ледени скулптури, пързаляне с кънки и няколко писти за ice tubing.


В селото има и всякакви варианти за другите основни атракции на Лапландия – разходка с кучешки впряг или с шейна с елени, фермата на елфите с елени, зайци, кози и дори лами. 

Самият град Рованиеми е административен център, „столицата“ на финска Лапландия и приютява ежегодно хиляди туристи от цял свят, които идват да видят Дядо Коледа, Северното сияние и всичко, което Лапландия може да предложи.

Именно затова той е идеалното място за опознаване на тази част от света – на един хвърлей от суровата, величествена пустош на Арктика, но и с всички удобства за масов туризъм – летище, магазини, ресторанти и десетки фирми, които предлагат всевъзможни зимни арктически забавления. Затова и мястото е идеално и за семейства с деца.

Градът е разположен на две реки

– Кемийоки и притока й Оунасьоки. През зимата те замръзват, а в особено студени дни над реката се вие дим. Местните карат ски на покрития със сняг лед, а малко по-нагоре по течението има и ферми за хъскита, чиито впрягове возят туристите по замръзналата река. От дупки в леда може да се лови и риба – също популярна атракция. Или може човек просто да посрещне ранния розов залез, шляейки се из снега по реката.

Ските, или по-точно ски бягането, е основен спорт в тази част на света – добре поддържани трасета има буквално навсякъде, включително и в двора на училищата на Рованиеми. Ако турист иска да опита този спорт, има, естествено, школи, които предлагат всякакви форми на ски – писалки, туринг, преходи със снегоходки, включително нощем – под светлината на Северното сияние. За разкош и особено пристрастените към алпийските ски – наблизо има и хълм – Оунасваара, където може човек да се спусне.

Да се повозиш на кучешки впряг, да посетиш ферма за северни елени, където освен да се качиш в шейна като Дядо Коледа, ще научиш и за най-важното животно за Арктика и за коренното население на Лапландия – саами, са сред задължителните неща в Рованиеми. В града има и природонаучен музей – Arcticum, който също разказва много, по интерактивен начин. Вариант е и сафари с моторни шейни.


За хората, които искат да видят още от северната фауна, на 80 км от Рованиеми се намира зоопаркът „Рануа“, специализиран за северни животни, като от града има и обществен транспорт. Зоопаркът е разположен в гората и е дом на полярни мечки, рисове, лосове, елени, полярни лисици, вълци и още около 50 вида животни и птици.

Основната атракция, естествено, са полярните мечки,

каквито по принцип в естествената им среда във Финландия няма. Те получават храна всеки ден по обед - за радост на събралото се множество, и противно на очакванията, персоналът им хвърля диня и грозде, а повечето хора с учудване установяват, че белите мечки ядат и плодове.


А ако всички досега споменати активности звучат като много студени, ето я и най-предизвикателната - да се носиш сред леда в замръзнало езеро. За целта човек си облича специален водонепропускаем костюм, с който просто се рее на повърхността на ледената вода. Опитвалите твърдят, че не се усеща студ, тъй като екипировката топли достатъчно. Атракцията,

естествено, се предлага и нощем.

А какво е най-логичното след целия този студ? Сауна, естествено, най-финландското нещо - сауни има дори в някои блокове из цялата страна, в парламента, по офиси и фабрики, по бреговете на езерата – които във Финландия са около 60,000. Това е свещено място за отдих на финландците, за което те смятат, че има и лечебни сили.

Ако искате да ползвате сауната като местните, имайте предвид, че 
в нея се влиза гол, температурата е много висока – поне 80 градуса. И че след престой в сауната трябва да се излезе навън – или в най-близката пряспа, или във водата на близкото езеро, като за целта обикновено има изкопана дупка в леда.

Колкото до Северното сияние – то не е гарантирано. Рованиеми като цяло не е най-доброто място за наблюдение на явлението заради по-облачните си нощи.
Което не значи, че човек не може да извади късмет – напротив. Но не бива да се настройва и да слага евентуалната среща с Аврора в центъра на пътешествието си в Лапландия. Тя може да предложи страшно много и без нощния танц на светлината.