Ромско нападение над млад мъж в пловдивско село създаде напрежение, доведе до протести и събаряне на незаконни ромски къщи. На Богоявление 33-годишният Валентин Димов се връщал от ритуала по хвърлянето на кръста в Пловдив, когато на няколко пресечки от дома му в село Войводиново на уличното платно изскачат двама роми. Валентин слязъл от автомобила да им направи забележка. Според очевидци ромите го повалили на земята и започнали да го ритат жестоко в главата. Валентин е командос, участвал е в задгранични мисии на опасни места. Не е ясно защо не е отвърнал на ударите, но заради тях е в болница в тежко състояние, предстоят му операции. Нападателите – двама братя на 17 и 21 години, са задържани. Побоят вдигна на крака хората от селото, които поискаха

ромите да бъдат изселени
Само два дни след ударите започна събарянето на незаконни къщи в ромската махала. Акцията се охраняваше от полицията. Елекрозахранването в махалата също бе прекъснато, защото повечето семейства са ползвали ток незаконно, съобщи МВР. За премахването на останалите сгради в махалата, които не се водят за опасни, ще се изчака 14-дневният законов срок за обжалване. Бързите действия на властите могат да бъдат обяснени с личния ангажимент на Красимир Каракачанов, вицепремиер и лидер на националистическата партия ВМРО. Той призова за програма "за решаване на циганския въпрос" и нареди разчистване на незаконните постройки в селото. "По постройките имаше табели от автобуси, които са отковавани и ковани като част от строителство – без основи, незаконно, върху общински терен", заяви вицепремиерът. Отново обясни, че общината дала други терени на хората, за да си направят законни къщи, но те не откликнали на жеста.
Протестите продължават
Междувременно протестът в село Войводиново продължава цяла седмица. Протестиращите излизат на улицата, отвеждаща към ромската махала, която е преградена от сили на жандармерията и полицията. Хората настояват за справедливи наказания на нападателите, премахване на незаконните постройки и изселване на незаконно пребиваващите, което да е валидно не само за този квартал, но и навсякъде в България. По данни на администрацията в ромската махала на Войводиново живеят 250 души, но само 100 имат регистрация в селото.
Биячите остават за постоянно в ареста
Пловдивският районен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо нападателите – братята Борис и Асен Пакетови. [caption id="attachment_39408" align="alignleft" width="250"] братята Борис и Асен Пакетови[/caption] Според магистратите са налице необходимите предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо двамата, тъй като деянието е извършено с особена жестокост, освен това има опасност те да се укрият или извършат друго престъпление, ако им бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Съдиите счетоха, че предвид събраните по делото доказателства, разпити на свидетели и очевидци и въпреки факта, че обвиняемите са били възпирани от случайни хора, техни познати и дори от собствения им баща, агресивните им действия продължили. Съдът определи арест и спрямо 17-годишния Борис Пакетов, въпреки че най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо непълнолетни лица се прилага при изключителни случаи.