След повече от денонощие пътуване 15 деца от Украйна на възраст от 10 до 15 години пристигнаха тази сутрин в Балчик. Те са спортисти по класическа борба, евакуирани през март в Киев. Децата са придружени само от треньора им и неговата съпруга. В момента те са приети в един от хотелите в Балчик, въпреки че програмата за настаняване на украинските бежанци приключи преди два дни. Децата и техните придружители пристигнаха малко след 9.00 часа на 1 ноември. Те са много уморени и стресирани от войната, от която бягат и от дългото пътуване дотук. Дълго време ще им необходимо, за да се възстановяват от преживяното.

"Имаме две деца, на които майките им воюват. Има осиновени деца, има и такива, на които бащите им загинаха, освен това те са деца спортисти, много талантливи.

Ето – майка му е на фронта, за съжаление, вече го няма таткото

герой на момичето, почина след раняване. Искаме да оформим защита за децата и да останем тук, ако е възможно, докато за децата стане безопасно да се върнем вкъщи", обясни пред БНТ Людмила Бернадска - придружител. "В последно време бомбардират, спират тока, водата, интернета. Почти е невъзможно да се живее, всеки ден има тревога, взривове. Сега не ходя на училище, учим дистанционно. Най-близкото бомбоубежище е в метрото, на 5 минути е, но когато има тревога, не ти се излиза от вкъщи. По-добре е да се скриеш в банята, но все пак е страшно", разказа едно от децата Захар Максимин. В този труден момент ръка им подава Александра Джаферова - управителят на един от хотелите в Балчик. Тя също е притеснена, че програмата е изтекла и няма право да настанява бежанци. В хотела има и други, дошли у нас още през март. Водила е разговор с Кризисния щаб в София, откъдето са ѝ обяснили, че все още нямат инструкции какво трябва да се случи. "Да, настаняваме ги, за нас това не е избор. Ние сме абсолютно задължени да го направим. Към момента няма никакво уточнение, нямаме списък с бази, нямаме никаква информация, не.

Опитахме се да ги върнем обратно.

Колкото и грозно да звучи, тъй като разбрахме, че нямаме право да ги настаним. Но те ни отговориха, че за тях няма път назад и няма къде да отидат", каза Александра Джаферова, хотелиер от Балчик. Преди час от Кризисния щаб в София са заявили, че Министерският съвет ще вземе решение дали децата ще останат в Балчик или ще бъдат настанени в държавна база в село Рибарица.