В Кремъл трудно преглъщат буксуващата военна кампания в Украйна, която вместо седмици продължава шести месец, и за това започват да излизат с все по-озадачаващи обяснения.  Високопоставени служители на руския парламент развиха абсурдната теза, че украинците удържат превъзхождащата руска армия заради употребата на войници, обработени с помощта на САЩ в биолаборатории като тези, които руснаците твърдят, че са превзели.

Вместо да признаят действителността, че самите руски войници отказват често да се бият, двама руски законотворци казват, според статия в "Комерсант", че Украйна е успяла да отблъсне настъплението, защото е създала войници-мутанти, които да се бият за нея. Твърденията се основават на убеждението, че украински военни са били трансформирани в "най-жестоки чудовища" с помощта на "тайни експерименти", за които САЩ са съдействали в биологични лаборатории.

„News Nation“ и „Daily Beast“ също писаха, че руските законодатели са направили такива изказвания, колкото и нелепи да са те. Досега не е имало проверяемо доказателство, че мутирали войници съществуват в реалния свят, дори и Русия ежедневно да губи в голяма час то основните теренни действия в Украйна.

Според Yahoo News много от тези новини са се появили тази седмица, тъй като плановете на Русия за пълно превземане на Украйна напълно се разпадат след началото на петмесечните боеве. Обясненията на Кремъл за загубите бяха обект на голямо внимание поради смехотворните им оправдания, които трябваше да възпрат слуховете, че руските войски категорично отказват да се бият във войната.

„Daily Beast“ също така съобщи, че руските войници може би нарочно се нараняват и унищожават собственото си оборудване, за да избегнат сраженията - нещо, което Русия не признава, че се случва.

До момента обаче няма доказателства, които да потвърдят твърденията на Русия, че Украйна е създала набор от супервойници, които са адски амбицирани да унищожат руските окупатори, подпомагани от американци в биологични лаборатории.

Русия явно трябва да положи много повече усилия, ако иска собствените й войници и хората извън Кремъл да повярват на измислените истории за война с мутанти и същества от типа на X-Men, бродещи по улиците на Киев.