Радан Кънев

Единственият вариант на ГЕРБ да доминира и в следващия парламент е съживяването на социалистите и „размахването им като някакво плашило". Премиерът Бойко Борисов на практика подготвя широка коалиция именно с БСП, но тъй като тя бе твърде слаба, трябваше „изкуствено дишане" чрез смяната на Михаил Миков с Корнелия Нинова. БСП тръгва към пропастта с 200 км/ч и размахването им като някакво плашило е в интерес единствено на ГЕРБ, които искат да „съживят" столетницата.

ГЕРБ живее от плашилото БСП. Те нямат друго. ГЕРБ доминира българската политика през последните 10 години без нито един икономически успех, без нито една реформа и с непрекъснато увеличаващи се нива на корупцията и влошаваща се работа на правосъдието. Те нямат нищо друго зад гърба си освен заплахата, че ако не сме ние, са Путин и комунистите. И понеже българските социалисти не са в състояние да са заплаха за никого, и в този момент ГЕРБ си измислят заплаха в лицето на Корнелия Нинова. Образът на Нинова като нещо ново и силно и може да промени БСП се гради от ГЕРБ и личните медии на ГЕРБ. А бившите медии на Пеевски в момента ни обясняват, че Нинова е грандиозен нов лидер.

Образът на новия лидер на социалистите не е нещо ново и силно. Образът на Нинова като нещо ново, нещо силно, нещо, което може да подкрепи БСП, от кого се гради? От ГЕРБ и от личните медии на ГЕРБ, които бяха на Пеевски, но понеже Борисов ни съобщи, че Пеевски си е тръгнал, за мен остава единственият вариант да са на Борисов... В момента те ни обясняват, че Нинова е някакъв грандиозен нов лидер и че БСП тръгват по нов път. Колкото СДС се промени с Надежда Михайлова, толкова и БСП ще се с Корнелия Нинова.

Оставката на Калфин е дело на премиера Бойко Борисов, защото му е писнало да го рекетират. Първанов и Калфин говореха съвсем различни неща във вечерта, когато Калфин подаде оставка. Оставката на Калфин е дело на Борисов, а не на Първанов. ГЕРБ си ги вкараха във властта насила. Винаги съм бил убеден, че тези отношения са обречени. Отношенията между АБВ и ГЕРБ са обречени изначално, защото партията на Борисов вкара АБВ в управлението против волята на другите партньори, „защото си ги харесват". Разривът с АБВ е третият провал на ГЕРБ за мнозинство в рамките на този парламент.  Трите еднакво глупави, еднакво погрешни и с предупреждение от наша страна, че са обречени. Провалът на конституционните норми легна на плещите на Цацаров и Първанов.

Другите два опита бяха  за фиксираното мнозинство и за мнозинство с ДПС. Дълго време в парламента действаше мнозинство ГЕРБ-ДПС, което гласуваше всички важни промени. Когато видяха, че политическата цена да работят с ДПС е непоносима, започнаха да работят с АБВ. Предупрежденията, които отправяхме към ГЕРБ, че политиката им на динамични мнозинства е глупава, погрешна и обречена, се сбъднаха.

ГЕРБ упражнява геополитически рекет върху десницата. Думите на министър Петър Москов, че се създава обърнат към Путин и Русия блок - АБВ, БСП и ДПС, в който ДСБ нямат място, е странно. Очертава се възможност Сидеров да е от антипутинския блок. Интересно дали това е анализ на министъра или на премиера Борисов. Посланието е изречено от Москов като говорител на ГЕРБ и представлява геополитически рекет, който ГЕРБ упражнява върху десницата. Посланието „или си с мен, или си с руснаците, аз ще си правя каквото искам по тази причина" е послание на две групи политически лидери по света - латиноамерикански наркотрафиканти и африкански човекоядци. Те са държали властта по този начин. Това не може да бъде послание на европейско управление. В европейските държави властта се държи с цели: да станат хората по-богати, да станат работните места повече.