Нови атаки срещу популярната услуга Uber, която ползват и в която работят много българи. На 16 ноември около 2:30 ч. сутринта жена вика кола на  Uber да я вземе от бар в района River North. Пред полицията тя казва, че се е возила на задната седалка на черен седан, когато шофьорът я помолил да се премести отпред, защото не познава района, в който се движат. Според оплакването, подадено в полицията,  малко след като жената сяда отпред, шофьорът паркира колата близо до пресечката Lawrence ave и Western Ave и посяга към нея. След това тя губи съзнание и казва, че последното, което си спомня, е, че се намира в апартамент, а шофьорът е върху нея. По-късно той я кара на зададения адрес със същата кола. В 4 ч. сутринта тя пише SMS на приятелка:  „Току-що станах жертва на сексуално насилие, много съм пияна, напомни ми да се обадя в полицията, за да не случва това повече." На следващата сутрин жената повдига обвинение. Засега няма арестуван.

Говорител на Uber заяви, че шофьорът, за когото се предполага, че е извършил престъплението, вече не работи за компанията. Те казват, че проверяват криминалното минало на шофьорите си в националната база данни. Това обаче е поредният инцидент, който дава коз на противниците на компанията.

И докато в Испания съдът спря работата на Uber, то от сряда тя вече е в София. След близо година спекулации мобилното приложение за споделен превоз Uber навлезе в България. Американската компания официално започна да предлага нискотарифната си услуга UberX в столицата. Потребителите там могат да изтеглят мобилното приложение, да се регистрират и да повикат кола, която да ги откара до желаното място.

От две-три седмици във Facebook се разпространява обява за набиране на шофьори, която се предполагаше, че е свързана с Uber, но информацията не беше официално потвърдена от компанията. Самата страница, която се наричаше Kola v grada, вече не съществува. Вместо това в официалната страница на платформата вече е вписано и името на българската столица, а сайтът на компанията е преведен и на български. От компанията са потвърдили пред "Капитал", че именно те стоят зад кампанията в социалната мрежа Facebook и интернет страница Kola v grada, която набираше шофьори през последните две седмици и предлагаше заплащане от 12 лева на час (толкова са изчислили от компанията, че могат да си докарат шофьорите от сметките за превоз - б.р.).

В София цената на Uber е 70 ст. за повикване плюс 40 ст. за изминат километър, както и 20 ст. за минута. Това е по-евтино от повечето таксиметрови компании.

От Uber не уточняват колко точно шофьори ще използват след пускането на услугата. "Все още сме в тестова фаза и наличните Uber са ограничен брой, но работим усилено да изкараме повече коли на пътя", обявиха от компанията в прессъобщение до медиите.

Как ще се справи с българските закони, които изискват лиценз за превоз на пътници, не е ясно.  Uber вече изпитва на гърба си проблемите с регулаторите в различни държави и градове. Услугата беше забранена в редица градове като Брюксел, Берлин, а властите в редица страни наложиха глоби на компанията под претекст, че действа като нелегален таксиметров оператор. Последните подобни действия бяха предприети от властите в Индия, след като неин шофьор бе обвинен в изнасилване на 26-годишна потребителка на мобилното приложение. Дейността на Uber в Делхи е преустановена, докато тече полицейското разследване.