Президентът Румен Радев е отказал да се срещне с новоизбрания президент на Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова в Рим, където и двамата са на посещение, но я покани на визита у нас.

“Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да е част от Обединена Европа, като изпълни всички изсквания за членство, както е направила всяка страна от Европейския съюз", каза Радев пред журналисти в Рим. 

“Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата“, добави той.

Румен Радев е начело на българска делегация във Ватикана в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий - 24 май. Той бе приет на аудиенция при папа Франциск, а по същото време във Ватикана е и делегация на Северна Македония, водена от Гордана Силяновска - Давкова.

Гордана Силяновска – Давкова бе избрана за президент на изборите по-рано този месец, като веднага предизвика скандал. Тя отказа да използва конституционното име на страната “Северна Македония“ и използва само “Македония“. Миналата седмица и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който е вероятният бъдещ премиер на Северна Македония, заяви, че е негово човешко право как ще нарича страната си.

Това предизвика остра реакция от страна на Гърция. 

Смяната на името бе едно от условията Гърция да допусне Скопие до НАТО и преговори за членство в ЕС. Това стана с Преспанския договор от 2018 година. 

Скопие има проблеми и със спазването договора за добросъседство с България от 2017 година. Страната все още не е включила в конституцията си и българите. Условие, което залегна в преговорната рамка на Северна Македония. 

От думите на Радев стана ясно, че Силяновска е отправила покана за среща към българския държавен глава в Рим, но тя не се е осъществила, тъй като графикът му е твърде натоварен. 

Радев определи стремежът за диалог като положителен знак и заяви, цитиран от БНТ, че предстои да покани президента на Северна Македония в София.

На аудиенцията във Ватикана българският държавен глава подари на папа Франциск оригинална икона на Св. Св. Кирил и Методий от 19 в., рисувана от Софийската изобразителна школа.

"Папа Франциск винаги се е отнасял с най-топли чувства към България и българския народ и днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Пожела ни още интересни неща - папата наистина е запознат с нашите проблеми и - буквално - пожела повече деца да имаме, на фона на всеобщо застаряващото население на Европа. Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но то да е обвързано и с възпитание, за да може те да растат с уважение и познание на нашата история език и култура. И той каза "Нека вашите деца бъдат по-силно вкоренени в България и нека знанията, които получават, да са насочени към бъдещето, така че народът да преуспява". Също призова за повече внимание към възрастните хора", заяви Румен Радев.

Държавният глава присъства и на Божествена света литургия в базиликата "Сан Клементе" в Рим, където Светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език.

През 1980 година папа Йоан Павел 2 обяви Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. 

От години по традиция българска правителствена делегация е на аудиенция при Светия отец по повод отбелязването на 24 май.