Кметът на Пловдив Здравко Димитров трябва да си подаде "моментално оставката". Това каза лидерът ГЕРБ Бойко Борисов на среща с актива на партията в града. Димитров, който е издигнат от ГЕРБ, отказа да напусне. "Ако Димитров ми е приятел, трябва да отиде да си депозира оставката. Няма да се меся повече, защото излизам лош, но и заместник-кметът Райчев трябва да си замине незабавно", каза Борисов. Пламен Райчев е зам.-кмет по строителството и инвестициите на Пловдив. Причината за исканата оставка са протестите на фенове на два от пловдивските футболни отбори – "Локомотив" и "Ботев" заради недостатъчно според тях финансиране на стадионите им. Според Борисов заради тези скандали ГЕРБ търпи негативи, а Здравко Димитров си е взел отпуска, "за да си обърне внимание".

"Аз за 20 години един ден не съм си обръщал внимание, за да съм в отпуска. С COVID съм участвал дистанционно на заседание на Европейския съвет, с близо 40 градуса температура", каза Борисов. "Избран съм от пловдивчани, не назначаван, за да ми се иска оставка", написа малко-по-късно Димитров в профила си в социалната мрежа Facebook.

По думите му казусът със стадионите на “Ботев” и “Локомотив” не е негов или на Райчев.

"Всички искахме двата стадиона да се построят и всички бяхме наясно, че осигурените първоначално пари няма да стигнат. Някои хора обаче явно използват проблема с политически цели", пише Здравков. Строителството на стадион „Христо Ботев“ продължава вече 10 години, като беше започвано и спирано няколко пъти. Първо парите идваха от бившия банкер Цветан Василев и фалиралата КТБ, в момента се довършва с пари от държавата и местната община. Парите от държавата бяха отпуснати по време на управлението на партия ГЕРБ, от която се управлява и общината в момента, пише Свободна Европа. Съоръжението поскъпна многократно, като миналата седмицата Димитров каза, че недостигат 22,5 млн. лв.​ Той поиска отпускането на пари от общинския съвет, което доведе до критики и протести на феновете на "Ботев", които искат да се осветли как се разходват парите. Стадионът "Локомотив" в момента е в ремонт, като два сектора са вече готови. Неговите привърженици пък протестират с искане двата клуба да получават еднаква финансова помощ. В събота Борисов се обърна към "общинските съветници на другите партии" с молбата да решат въпроса с финансирането на стадионите "сега, на сесията".

"Аз, след едни победни избори, ще направим така да компенсираме общината", обеща Борисов.

През ноември миналата година той посети стадион "Ботев" в Пловдив, придружаван от представители на наетата строителна фирма и зам.-кмета на града. И тогава кметът Здравко Димитров не присъства, но посещението на Борисов остана с новината, че ГЕРБ няма да го издигне за втори мандат. В събота Борисов каза, че Здравков "абдикира от дейността си" и е "или в болнични, или в отпуска". Добави, че си е платил членския внос до октомври, защото "знаел, че вече няма да е кмет и (да плати за) ноември и декември му се вижда много". "Единственото, което съм го казвал от първия ден е, че това го правим за феновете, да има стадиони, за да се играят финали", каза Борисов в събота. В края на миналата година той каза че е договорено на стадион "Ботев" да има финал за "Суперкупата на Европа“. Пред Свободна Европа от Българският футболен съюз (БФС) и европейската футболна централа УЕФА отрекоха да има договорено подобно събитие.