Актьорът Евгени Будинов е станал жертва на дискриминационно отношение от страна на режисьора Александър Морфов. За това от ГЕРБ, чийто партиен член е актьорът, са сезирали Комисията за защита от дискриминация. Будинов бил изключен от емблематичната постановка "Хъшове" с мотиви, които са свързани с политическата му принадлежност. "Изказванията на режисьора имат обществено влияние и достигат до широк кръг адресати с оглед професионалната му ангажираност. От видеозаписа е видно циничното изказване на Морфов, съдържащо обидни квалификации към доказал се актьор, основани на неговата политическа принадлежност и убежденията, които има", пише в сигнала, подписан от Десислава Атанасова. Тя се позовава на видеозапис с "монолог" на Александър Морфов.

От него става ясно още, че режисьорът нарича Будинов „гербаджийски боклук“ и изразява негативната си позиция към ГЕРБ, в частност Евгени Будинов като неин член: „…Съжалявам, но никога не съм крил своите антипатии към Банкя, Борисов и сие. Не може човек с тези разбирания и тази позиция в живота да е част от нашето представление…“, цитират изказване на Морфов от пресцентъра на партията. Според Атанасова е недопустимо да се

ограничава правото на труд,

на който и да е български гражданин на основата на политическата му принадлежност. Според нея "Морфов използва репресивни средства и методи, с които посочва лицата с „различни“ възгледи и убеждения съгласно неговите лични възприятия". "България е свободна и демократична държава и политическите възгледи не са определящи за кариерното развитие на когото и да било. В Народния театър работят едни от най-добрите български актьори и всеки от тях вероятно има своята позиция по политическите теми. Всеки от тях има правото да изразява тази позиция публично. На практика не малко актьори и режисьори са подкрепяли различни политически сили. Това нито ги е направило по-малко талантливи, нито им е попречило да радват публиката в театъра и киното", се казва още в сигнала.

"Морална летва" за участие в "Хъшове"

Подчертава се и че преценката на Морфов не е основана на професионалните качества на актьора Будинов, а издига „морална летва" пред участието му в спектакъла, основана на политически възгледи, без оглед на други качества. Режисьорът издига членството в партията като ръководно начало за оценка на таланти, се посочва още в сигнала. Повече от 15 години Евгени Будинов участва в "Хъшове". Той е бил отстранен от спектакъла миналата година, но разбира това от колегите си. Сигналът на ГЕРБ срещу Морфов идва няколко месеца след този случай и непосредствено след друг скандал, в който отново е намесено името на режисьора - той беше в основата на скандала с ПР-а на театъра Велислава Кръстева. Приближената до лидера на ДПС Ахмед Доган Кръстева, която е и бивш депутат от ДПС и министър на културата, беше обект на атака от режисьора, който издраска вратата на кабинета й с призиви да напусне.