По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура–Велико Търново 58-годишен мъж е осъден на две години лишаване от свобода за измами чрез обещания за продажба на месо на ниска цена - престъпление по чл. 211, пр. 2 вр. чл. 209, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 29, ал.1, б. „а“ от НК. Р.А. е признат за виновен за това, че в периода от 15.05.2022 г. до 06.09.2022 г. в гр. Велико Търново и гр. Полски Тръмбеш, при условията на опасен рецидив и при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си облага. Обвиняемият възбудил у четири лица заблуждение, че може да им уреди или продаде на ниска цена свинско, телешко и пилешко месо и с това им причинил парична вреда в общ размер на 635 лева, съобщават от прокуратурата.

По делото е установено, че след като Р.А. изтърпял наложеното му ефективно наказание лишаване от свобода, продължил да извършва измами. Обвиняемият използвал различни ситуации, при които се срещал и провеждал разговори със случайни жени, които уверявал, че може да ги уреди да закупят пилешко, свинско и телешко месо на много ниски цени (по 5 лева или по 5,05 лева за килограм от всеки вид). Вземал е предварително парите за договорените количества месо от приелите предложенията му лица и присвоявал същите. Той нямал никакво намерение да изпълни сделките, тъй като въобще не разполагал с предлаганите видове и количества месо.

Обвиняемият е осъждан многократно с влезли в сила присъди за измами.

Спрямо него е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по друго досъдебно производство, също за измама с продажба на месо на ниски цени. Присъдата на Районен съд–Велико Търново подлежи на обжалване пред Окръжен съд–Велико Търново.