Соченият от прокуратурата за лидер на група за банкови измами Георги Мартов-Мицубишито ще се признае за виновен в началото на септември, научи BG VOICE. Срещу Мартов има повдигнати 28 обвинения, сред които за измама по електронен път и пране на пари.

Признанието на Мартов идва след серия споразумения, които голяма част от останалите 16 българи в групата са сключили с прокуратурата и в които посочват, че са работили под ръководството и координацията на Мартов. По този начин прокуратурата си гарантира сериозни свидетелски показания в допълнение към записите от подслушани разговори и снимков материал от следене на групата.

Присъдите на тези, които досега са се признали за виновни, варират между 4 до 7 години, като прокуратурата обикновено препоръчва те да излежат между половината и две трети от долната граница, което за повечето означава между 2 до 3 години ефективно зад решетките. Те бяха арестувани в края на март 2014 година и за тези, които не са пуснати под гаранция, това означава, че към момента на обявяване на присъдата ще са излежали ефективно полагащото им се време зад решетките.

Във вторник за виновен по едно обвинение се призна и Иван Коцелов. Той каза, че е участвал в схема  с Георги Мартов и е източил 47 хиляди долара от банкомати в района на Чикаго през 2011 г. Очакваното наказание за него ще е между 41 и 51 месеца зад решетките, от които той ще трябва да излежи ефективно поне половината. Коцелов е в ареста от март 2014 г. и това време ще бъде приспаднато от присъдата му.

От досегашните самопризнания става ясно как е работила схемата. Мартов е получавал номера на кредитни и дебитни карти от България. Те са били крадени чрез скимиращи устройства, прикрепени на банкомати в различни държави по целия свят - Европа, Африка и Азия.

След това Мартов раздавал номерата на момчетата в Чикаго, които ги кодирали върху бели пластики и с тях източвали парите от сметките на нищо неподозиращите жертви от другия край на света. Те получавали 20% от изтеглените пари. Останалите отивали при Мартов, който също задържал част за себе си, а останалите изпращал до България.

Мартов също раздавал скимиращи устройства на момчета тук, които да  поставят на банкомати  в района на Чикаго.

Според самопризнанията групата имала силни дни, в които успявали да източат по 100 хиляди долара в рамките на 24 часа.

Схемата действала поне от 2010 година насам, но краят на групата идва през март 2014 година, когато при съвместна операция на ФБР и ДАНС 17 души са арестувани в Чикаго и София.

В следващите седмици своята вина ще признаят още собственикът на център "Родина" Емил Господинов, Доменико Евтимов, Младен Георгиев, Карл Поповски и Светослав Неделчев. Те вече имат дати, за да признаят пред съда своята вина.

Същинският процес е насрочен за 3 октомври, но с наближаващото признание на Мартов изглежда, че такъв няма да има, а всичко ще се развие преди това в споразумения с прокуратурата.