Приключиха заключителните аргументи по федералния процес срещу Хънтър Байдън за притежание на оръжие в Уилмингтън, щата Делауеър. Съдбата на президентския син скоро ще бъде определена от 12-членно съдебно жури.

Тази сутрин защитата представи версията си за случая си, без Хънтър Байдън да даде показания. 

Синът на президента е обвинен, че през 2018 г. е закупил и притежавал незаконно оръжие, докато е злоупотребявал или е бил пристрастен към наркотици. Той не се е признал за виновен по трите предявени му обвинения.

По време на целия процес защитата се фокусира върху месеца, в който Хънтър Байдън е закупил оръжието, като твърди, че няма преки доказателства, че тогава е употребявал наркотици. 

Адвокатът на защитата Ейб Лоуел твърди, че летвата, която прокурорите трябва да надскочат, за да докажат, че Хънтър Байдън съзнателно е нарушил закона, е изключително висока. Когато е отбелязал във федералния формуляр, че не е зависим, Хънтър Байдън не е казал "нещо, което е смятал за невярно“. Той изтъкна, че въпросът за употребата на наркотици и пристрастяването към тях във формуляра е в сегашно време, а продавачът на оръжие, който е дал показания, не е смятал, че Хънтър Байдън е бил на наркотици, когато е купил оръжието. 

Защитата също така настоява, че правителството не е доказало по подобаващ начин извън разумно съмнение, че Хънтър Байдън е употребявал активно в периода на покупката. Никой, каза Лоуел, не е бил свидетел на "действителна употреба на наркотици" през месеца, в който Хънтър Байдън е купил огнестрелното оръжие, като добави, че делото на обвинението се основава на "подозрения" и "предположения". 

Прокурорите, позовавайки се на показания на свидетели, текстови съобщения и мемоарите на самия Байдън, заявиха, че пристрастяването по това време е било добре документирано и че той е знаел, че е зависим.

Прокурорът Лео Уайз твърди, че Хънтър Байдън "е знаел, че употребява крек" по времето, когато е купил пистолета. Той заяви, че доказателствата, приведени в процеса, са "необходими" и показват, че "обвиняемият е знаел, че употребява крек и е бил пристрастен към крек в съответния период от време“. Той добави, че за да докаже прокуратурата обвинението си, не е необходимо да доказва, че Хънтър Байдън е употребявал наркотици в конкретен ден.

Въпросът за това дали Хънтър Байдън е знаел, че е бил пристрастен към наркотици по време на покупката на оръжието, е един от най-трудните елементи на предполагаемите престъпления, които прокурорите трябва да докажат, за да спечелят осъдителна присъда. 

Ако бъде признат за виновен, Хънтър Байдън ще бъде първият син на действащ президент, осъден от федерален съд. Наказанието му ще зависи единствено от съдията, а ако бъде признат за виновен и по трите обвинения, може да получи до 25 години затвор.