"Летим към нови избори", предупреди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия за пореден път спечели предсрочните избори, но пак рискува да се провали с формирането на правителство. Причината е, че Борисов не иска да управлява само с втората политическа сила ДПС, а настоява за участието и на "Продължаваме промяната – Демократична България". Само допреди два месеца същата конфигурация крепеше ротационния кабинет "Денков-Габриел", преди ГЕРБ и ДПС да го съборят.

В момента ГЕРБ и съюзниците им от ДПС не разполагат с нужното правителствено мнозинство от 121 гласа, а и засега нямат подкрепа от други партии, в резултат на което пропадна изборът на номинираната от ГЕРБ за председател на парламента Рая Назарян.

Тя получи гласовете само на ГЕРБ и ДПС, докато ПП-ДБ не я подкрепиха, но и не издигнаха свой кандидат, за разлика от групите на "Възраждане", "Има такъв народ" и "Величие", които имаха свои номинации и си гласуваха само за тях.

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента, зарече са Бойко Борисов след като таку що положилите клетва нови депутати не успяха да изберат председател на 50-ото Народно събрание.

Условието, което Борисов постави за правителство е, то да е съставено от трите най-големи политически сили в парламента: ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

"Ако ме питате дали съм оптимист - не съм. В никакъв случай не съм. Най-голямата партия, по традиция, получава председателя на парламента и след това тръгват някакви процеси", коментира лидерът на ГЕРБ и предупреди:.

"Всички виждаме как летим към нови избори, защото няма отговорни партии. 100 пъти ви казах, че само с ДПС не можем да направим коалиция. Без да има широк формат, не можем да направим коалиция".

"Правителство на споделена отговорност с повече партии има как да се направи, но правителство, в което всички да стоят и, както гледах днес, Денков (Николай Денков от ПП-ДБ, премиерът на ротационното правителство б.ред.) да си измисля какво е постигнал - ами не си го постигнал без ГЕРБ. Те нямат чувството, че са сгрешили. Считат, че са жертви. Алексей Петров, за съжаление, го няма. Иначе щяхме да отидем всички в манастира и да се разберем с тях", продължи Бойко Борисов с атаките към ППІДБ.

"По-добре ужасен край веднага, отколкото да правим безсмислени неща. Има смисъл управлението, само ако е от трите най-големи партии. Другите, ако искат, добре са дошли също", каза Борисов.

Като "безсмислените неща" той очевидно оценява реалистичната възможност за правителство с ДПС, ИТН и БСП. Първият кръг от разговори с ДПС и ИТН приключи успешно, ако се съди по коментарите на преговорния екип на ГЕРБ. В сряда групата на БСП също даде заявка, че е готова да участва в управлението.

ПП-ДБ: Борисов събори правителството, сега да си поеме отговорността
Малко по-късно лидерите на ПП-ДБ потвърдиха на специална пресконференция, че няма да участват в управлението.

"Ще бъдем ясна проевропейска опозиция, ще се борим за всичко, което е по пътя на България за Европа и за всичко, което е антикорупционно. Всяка кражба, която видим, ще осветяваме и няма да разрешим България да се върне в старите времена, които всички си спомняме в недалечното минало. Тук е важното да се каже, г-н Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии, той е първа политическа сила. Заявяваше през цялата кампания, че ще бъде водеща, стабилна партия за управлението на България. Сега трябва да демонстрира, че зад тези думи има някакъв смисъл", заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

"Следващият път, когато събори поредното правителство, и не си спази уговорката, да има предвид, че създаването на правителство е много по-трудно, отколкото неговото разрушаване", добави той.

Коалицията ПП-ДБ е стабилна

Петков увери, че ПП и ДБ са рамо до рамо в коалицията на ПП-ДБ и ще бъдат предвидими пред своите избиратели.

Атанас Атанасов, съпредседател на ПП-ДБ, акцентира също върху това, че "коалицията е сплотена и обединена, независимо от всички заклинания по време на изборната кампания".

ГЕРБ са "шизофренни"

"Мисля, че ГЕРБ са шизофренични. Плюха ни в продължение на един месец, че нищо не можем и сме закарали държавата в криза, а сега искат подкрепа от нас за правителство. Това е несериозно. Значително по-лошо е, че след като сътвориха хаоса сега не могат да сложат ред в него", каза Асен Василев, съпредседател на ПП.

По думите му е безотговорно това, че през последните три години ГЕРБ са изпратили страната 5 пъти на избори. Има закони, които трябва да бъдат приети или поправени своевременно - Закона за съдебната власт, Закон за личния фалит, Защита на лицата, подаващи сигнали за корупция, напомни Василев.

Подалият оставка лидер на "Да, България" Христо Иванов, който спечели място в парламента, но се отказа от него, също даде рамо на общата позиция. "Ако 50-ият парламент излъчи правителство, това ще е правителство на споделената отвратителност. Пеевски ще консумира властта, а останалите ще споделят ефектите от отвращението на гражданите", коментира Иванов във Фейсбук, говорейки от личен опит след 9 месеца управление на т.нар. сглобка.

Няма никакви условия, при които ПП-ДБ да подкрепят правителство на Бойко Борисов, тъй като всички допирни точки, свързани с реформи, вече бяха "изгорени от ГЕРБ", припомни той.

Иванов смята също така, че ПП-ДБ трябва да търсят начин да развият коалицията и да я надградят.