Президентът на САЩ Джо Байдън обяви във втроник два нови изпълнителни акта, които могат да облекчат положението на хиляди имигранти без документи, които са в страната от няколко години.

Първият акт има за цел да рационализира процеса, чрез който съпрузи и деца на американски граждани без документи кандидатстват за законно постоянно пребиваване. Политиката ще позволи на съпрузите, които не са граждани на САЩ, но са женени за американски граждани, да кандидатстват за законно пребиваване и работа в САЩ, без да се налага да напускат страната. Децата на кандидатите, които не са граждани на страната, също ще имат право на закрила.

Съгласно действащите закони някои мигранти без документи трябва първо да напуснат САЩ и да кандидатстват за легално пребиваване от родните си страни, когато се оженят за американски гражданин. В някои случаи на тези мигранти се забранява да се върнат в САЩ за период до 10 години.

За да могат да се възползват от новата програма, съпрузите, които не са граждани на САЩ, трябва да са пребивавали в САЩ в продължение на поне 10 години към 17 юни 2024 г., без преди това да са били законно приети в страната или условно освободени. Освен това те трябва да са били законно женени за гражданин на САЩ към същата дата и също така трябва да се приеме, че не представляват заплаха за обществената безопасност или националната сигурност. 

Ако молбата на отговарящия на условията имигрант бъде одобрена, той ще има три години, за да кандидатства за зелена карта и да получи временно разрешение за работа, като междувременно ще бъде защитен от депортиране.

Около половин милион съпрузи и 50 000 деца на хора, които не са граждани на САЩ, но са сключили брак с американски граждани, биха могли да се възползват от процедурата, според оценка на Department of Homeland Security.

Президентът обяви и още един изпълнителен акт, който ще позволи на някои имигранти без документи, включително някои получатели на DACA и така наречените "мечтатели", да получат по-бързо неимигрантски визи за работа, съобщиха висши служители от администрацията.

За да отговарят на условията, кандидатите трябва да са завършили акредитирано висше учебно заведение в Съединените щати и да имат предложение за висококвалифицирана работа от американски работодател в областта, в която учат.

Водещи републиканци в Сената остро разкритикуваха Байдън преди изявлението във вторник. Той обаче каза, че "днес е добър ден" под възгласите на публиката в Белия дом.