Водачът на катастрофиралия автобус на автомагистрала "Тракия", превозващ сръбски деца от фестивал на морето, е задържан за 24 часа и предстои да му бъде повдигнато обвинение. Това съобщиха от прокуратурата, допълвайки, че досъдебното производство ще бъде наблюдавано от районната прокуратура в Стара Загора. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.343, ал.3, б.“а“ вр. чл.342, ал.1, като предвиденото наказание е лишаване от свобода от една до шест години. Делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив. Със заповед на административния ръководител на Районна прокуратура - Стара Загора е определен екип от прокурори, които да ръководят разследването по досъдебното производство. И към момента продължават действията по разследването – извършен е първоначален оглед на местопроизшествието и на превозното средство, осигурени са преводачи и се провеждат разпити на свидетели. Предстои назначаване на автотехническа експертиза и множество съдебномедицински експертизи.

На място на тежкото пътно произшествие бяха главният прокурор Иван Гешев и Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Сарафов обясни, че основната версия, по която ще бъде работено е човешка грешка. „Експерти от Националната следствена служба извършиха оглед както на местопроизшествието, така и на автобуса. Не е установена техническа неизправност, която да е причинила катастрофата, тоест водещата версия в този случай остава основната – човешка грешка“, обясни Сарафов пред bTV. Зам.-главният прокурор уточни, че не са установени дупки или други препятствия на пътя, които биха могли да причинят катастрофа.

Двама възрастни и 12 деца остават за лечение в болницата в Стара Загора, съобщи на брифинг тази сутрин служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Състоянието на децата е стабилно, с изключение на две от тях. Медиците са успели да стабилизират едно от децата, за което са имали големи притеснения. То е в съзнание, но предстои да му бъдат направени операции в детската хирургия в София. Другото по-тежко пострадало дете ще бъде транспортирано към неврохирургията на "Пирогов". Най-малкият пострадал е едва на 6 години.

Към момента няма опасност за живота на никой от хоспитализираните пътници. В Стара Загора пристигна сръбският министър на здравеопазването Златибор Лончар.

В неделния ден на 14 август сръбски автобус се обърна на автомагистрала "Тракия" в посока София. Катастрофата се е случила около 20.30 ч. на 218 км в посока столицата. Автобусът се е обърнал на една страна в канавката, като десетки метри от мокрия банкет са изровени.

Смята се, че причина за инцидента е действие на шофьора, опитал се да помогне на възрастен пасажер, който не е могъл да си отвори седалката. Впоследствие, водачът губи контрол над машината и тя се обръща. В автобуса са били основно деца. Та са се връщали от фестивал в Несебър.