Димитър Илиев

Колко трудни могат да са лупингите в политиката, след като си пилотирал МиГ-29? Това се питат мнозина авиатори, които познават способностите на бившия вече шеф на ВВС генерал Румен Радев като военен пилот. Отношението на политиците към този въпрос е по-скоро снизходително. Веднага след като стана ясно, че Радев е вероятна кандидатура на БСП, се видя, че дори червената партия не е единна около фигурата на Радев. И че понякога маневрите в политиката са доста по-сложна работа. Премиерът Бойко Борисов също реагира на подадения от Радев рапорт за пенсиониране. „Съжалявам, че си загубих времето с него. Министър Ненчев ме предупреди, че Радев е по-скоро политическа фигура, но аз не го послушах за съжаление. Мога да му пожелая приятен път на генерал Радев, приятна игра, изглежда, че ме е излъгал, но мен, който ме е излъгал веднъж, не ме лъже втори път", коментира премиерът. Това е

вторият път, в който Радев подава оставка от поста.

Той стори това на 1 октомври миналата година, но впоследствие я оттегли. Оставката му бе в знак на несъгласие с намерението чужди самолети да поемат охраната на небето ни. Тогава Радев уверил Борисов, че в решението му няма грам политика. Оттегли оставката си часове по-късно след разговор с премиера.

Истината е, че Румен Радев прави перфектни лупинги в небето, но едва ли е толкова опитен в игрите в политиката. И ако в небето за професионалните си амбиции на летец разполага със супермощна машина като МиГ-29, която му дава практически неограничени възможности, то да си кандидат на БСП е нещо различно. Иначе вероятно Радев избра перфектния момент да подаде оставка. Близките му твърдят, че е изпълнил и последното си обещание - да напише условията за конкурса за нов български изтребител. Само таблиците с технически спецификации били над 150 страници. Знае се, че това няма да е руски МиГ-29 или МиГ-35, така че Румен Радев така или иначе приключва с романтиката на бойния пилотаж. Той вече изрази позицията си за руските самолети, когато се вземаше решението дали двигателите им да се ремонтират в Полша.

Но още тогава той каза и друго важно нещо - че ако се стигне до момента чужди самолети да пазят небето на България, той няма да оглавява бойната й авиация. След това го повтори в парламента, когато депутатите решаваха дали да се разреши това. И това е праволинейна позиция на генерала още от август 2014 г., когато за първи път я заявява пред сп. „Криле". В този смисъл едва ли някой би могъл да го обвини, че променя позицията си в търсене на политически дивиденти.

Роденият преди 52 години в Димитровград топ пилот е пилотирал всички видове МиГ-ове на въоръжение у нас - единствено с изключение на МиГ-23. Държал е щурвала на МиГ-16, 17, 21 и 29. Решил да стана летец в 3-ти клас, когато бил на 10 години. Румен Радев много харесва една от книгите на Георги Господинов - „Физика на тъгата". „В тази книга има усещане за емпатия (съпричастност), а дълбочината на емпатията е прекрасна", коментира Радев.

„Важното е, когато се прави нещо, да има идея, да има национален идеал", смята генералът. Дано със същите прости думи успее да убеди българския избирател, че е достойният кандидат за президент.