Журналистът от Българското национално радио (БНР) Петър Волгин ще бъде на втора позиция в кандидатдепутатската листа за Европейския парламент на "Възраждане". Това се разбра от пресконференция на партията, на която бяха представени всички кандидати.

Лидерът на проруската формация Костадин Костадинов нарече Волгин "гласът на свободното слово на България" и уточни, че той е единствената гражданска квота в листата, за която е направено изключение (На изборите през април 2023 г. "Възраждане" се отказа да издига непартийни кандидатури - бел.авт.).

Самият Волгин обяви, че е приел номинацията, защото смята, че това е единственият начин "да се бори за свободата", пише Дневник.

"Винаги съм смятал, че когато човек се занимава с журналистика без значение къде, освен да информира неговата основа задача е разширяването на свободата. Винаги съм гледал на дългогодишните си занимания с журналистика като начин хората да бъдат по-свободни. Вече не смятам, че това е достатъчно, защото живеем в период на все по-засилваща се цензура. От известно време се опитвам да се боря с това, но средствата на журналистиката вече не са достатъчни. Ако не предприемем действия със средствата на политиката, тази борба е обречена", обяви Волгин.

Журналистът заяви, че според него основна тема на предстоящите избори ще бъде разделението между партиите на войната и партиите на мира, като към първите той причисли досегашните управляващи ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. Закани се, че ако бъде избран за евродепутат ще работи за това "да победи мира, а не войната".

Потвърждението на Волгин за участие в предстоящата надпревара за Европейския парламент означава, че журналистът ще бъде освободен от националното радио. Наскоро директорът на БНР Милен Митев заяви, пред "Площад Славейков", че ако Волгин приеме номинацията, няма да може да продължи да води предавания.

"Не само Петър Волгин, но и всеки журналист от Българското национално радио, ако влезе в листа - било за национални, било за европейски, местни, каквито и да било избори - това би означавало обвързване с политическа партия, което не би му позволило да изпълнява работата си като журналист", казва Митев.

Волгин е водещ на предаванията "12 плюс 3" и "Политически НЕкоректно" по програма "Хоризонт" на БНР. В предаванията му чест гост е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. През декември 2023 г. водещият взе интервю от руския посланик в страната Елеонора Митрофанова. То беше спряно от излъчване от Програмния съвет на БНР заради нарушения на Етичния кодекс на медиите и на редакционните стандарти на общественото радио. В началото на март Програмната дирекция на радиото, чийто ръководител е начело и на програмния съвет, беше закрита, а освободената от поста Даниела Късовска обяви, че решението е "наказателна репресия" заради сваленото интервю.

Миналата година Съветът за електронни медии (СЕМ) идентифицира "усещане за пропагандни внушения" в предаванията на Волгин, а през 2022 година беше санкциониран със забележка от ръководството на радиото заради разпространението на невярна информация, че украинският батальон "Азов" е превзел два кораба, единият от които бе с 14 български моряци на борда. Тогава от СЕМ не откриха нарушение в работата му.

Преосноваване на Европейския съюз, или за политическите амбиции на "Възраждане"

Освен Волгин в листата на "Възраждане" влизат двама депутати от партията, общински съветници и ръководители на местни структури. Водач на листата е народният представител Станислав Стоянов, а на трето и четвърто място след Волгин са основателите на местните структури на партията в Берлин и Лондон Рада Лайкова и Димчо Димчев (последният също е депутат в 49-ия парламент).

Костадинов обяви, че всички кандидати са били избирани според това да бъдат:

  • родолюбци, които поставят традиционните християнски ценности над всичко;
  • открити и демократични и да не робуват на олигархични зависимости;
  • работливи и ефективни

Стоянов допълни, че "Възраждане" тръгва към изборите с основната цел "да направи Европейския съюз добър за България, членството ни да бъде по-изгодно, а не да напуснем съюза". Малко по-късно бе допълнен от Костадинов, който заплаши, че България ще излезе от съюза, ако той продължи да се развива по същия начин.

Една от амбициите на партията е да основе своя собствена парламентарна група в Европейския парламент, разкри лидерът на проруската формация. Той заяви, че партията му води разговори с различни политически сили, като посочи, че организираната от "Възраждане" конференция миналата седмица, озаглавена "Новите лидери на Европа", е била именно за изпълнението на тази цел.

На нея обаче присъстваха представители на формации, които нямат силни позиции в европарламента или изобщо нямат свои представители там, сред които Евангелос Циомбанидис - председател на АККЕЛ (Гърция), Наталия Параска - председател на "Възраждане" (Молдова), Ралф Декер - представител на "Форум за демокрация" (Нидерландия), Милан Ухрик - председател на "Движение Република" (Словакия), Горан Игич - представител на "Заветници" (Сърбия), Янош Аргиелан - представител на "Наша родина" (Унгария), Густав Каселстранд - председател на "Алтернатива за Швеция", и Николас Римолди - председател на MASS-VOLL! (Швейцария).

Костадинов прогнозира, че след изборите те ще могат да излъчат достатъчно представители за сформирането на парламентарна група (за което се изискват поне 23 депутати от 7 държави, бел.авт.).Основната причина лидерът на "Възраждане" да иска отделна парламентарна група в европарламента е вероятността да остане без свое европейско семейство след изборите. В края на февруари авторитетното френско издание "Льо Монд" написа, че лидерите на представената в Европейския парламент партия "Идентичност и демокрация" не искат "Възраждане" в нея заради твърде близките връзки на българската партия с Москва.

Членове на "Идентичност и демокрация" са италианската "Ла Лига" на Матео Салвини, френската "Национален сбор" на Марин Льо Пен, германската "Алтернатива за Германия" на Тино Крупула и нидерландската "Партия на свободата" на Герд Вилдерс. Техни представители не дойдоха на проведената от "Възраждане" конференция миналата седмица.

На журналистически въпрос дали написаното от "Льо Монд" е вярно, Костадинов заяви, че френското издание било "жълта преса". След това допълни, че били поканени на разговор от "Идентичност и демокрация" на 10 юни, но не знаели още дали ще се отзоват.