Израел прие системата за противовъздушна отбрана Iron Dome („Железен купол“) през 2011 година. След началото на новата ескалация на палестинско-израелския конфликт, социалните мрежи бяха заляти със хиляди видеоклипове, показващи действието на израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол". Сега ефективността му ще бъде изпитана от първата в историята директна атака от Иран. Ето как работи тази ситема.

Системата за противовъздушна отбрана Iron Dome се състои от радар и контролен център. Те разпознават приближаващите се ракети и могат да изчислят тяхната траектория и вероятната им цел за няколко секунди. Високата скорост на работата на системата е много важна: в крайна сметка, в зависимост от разстоянието на градовете в Израел от границата с ивицата Газа, времето, необходимо на ракетите да достигнат целта, варира от 15 до 90 секунди.

Третият елемент на системата за противовъздушна отбрана Iron Dome е пусковата установка за поразяване на вражеските ракети. Всеки блок на системата съдържа от три до четири такива установки, способни да изстрелват до 20 ракети. Ракета, предназначена да порази противниковата ракета, се изстрелва само когато системата изчисли, че последната е насочена към жилищен район. Ракетата-прехващач не поразява директно атакуващата ракета, а експлодира близо до нея и по този начин я унищожава. Особено опасни са отломките от двете ракети, които падат от небето.

Ракетните установки-прехващачи могат да се транспортират в цялата страна. В момента в Израел работят десет такива мобилни блока. Според производителя, израелската държавна отбранителна компания Rafael Defense Systems, всяка от тези установки е способна да прехваща ракети на разстояние до 70 km и може да осигури защитата на средноголям град. За да се осигури защитата на цялата територия на Израел, според експертите са необходими 13 такива установки. В допълнение към системата за противовъздушна отбрана Iron Dome, предназначена за прехващане на ракети на средни разстояния, за отбраната на Израел се използват и други системи за ПВО.

Производителят посочва, че ефективността на системата за противовъздушна отбрана Iron Dome достига 90 %. В първите десет години на експлоатация, до януари 2021 г., "Железният купол" е успял да прихване приблизително 2400 ракети, казва  Моше Пател, ръководител на Израелската организация за противоракетна отбрана (Israeli Missile Defence Organisation, IMDO). От своя страна, отбранителната компания Rafael Defense Systems назовава цифрата 2500 ракети. „Всяка прехваната ракета може да попадне в населено място и да причини сериозни разрушения и многобройни жертви“, подчертава уебсайтът на израелското министерство на отбраната.

Цената на едно прихващане е между 100 и 150 хиляди долара. А една установка струва 50 милиона долара. Според други изчисления в медиите всяко изстрелване на ракета-прехващач струва на Израел 70 000 долара. Ето защо военните свалят само онези ракети, които са насочени към населени места. Разработването на израелския „Железен купол“ е финансирано частично от САЩ с 2,6 милиарда долара. Досега Вашингтон е закупил две установки от същия тип за собствените си нужди за отбрана.