Решение ще има ли вето за промените в изборния кодекс пристига до дни. Това заяви президентът Росен Плевнелиев и добави, че неговата администрация вече работи усилено по проверката на последните поправки. “Специален юридически екип в президентството проследява текст по текст всичко”. До дни този специален екип ще излезе със становище, на което ще се базира решението на държавния глава. “Търсим не само просто формулировките и тяхното значение, но също така и техния синхрон с Конституцията както и с духа на демократичната държава” добави президентът.

Росен Плевнелиев в притиснат от нестихващото недоволство на българите зад граница след като последните промени в избирателния кодекс ограничават в голяма степен правото им на глас. Родната диаспора в чужбина протестира по нестандартен начин с надписите #СтигаТрикове и #Вето върху Великденски яйца. Първоначално парламентът реши избирателни секции зад граница да не бъдат разкривани извън дипломатическите представителства. Това вбеси не само сънародниците ни извън България, но и предизвика протести в родината. След последното обсъждане депутатите решиха такива секции все пак да се откриват, но само при над 100 заявления за населено място в Европа. Преди този брой беше само 40. За държави като САЩ, Канада и Турция секции ще се откриват само в големи градове с над един милион жители. Така процеса за онези, които искат да гласуват, но са далеч от избирателната секции става много сложен.

“В непрекъсната връзка сме с много от организациите на българите в чужбина. Искаме да им кажем, че техният глас ще бъде чут”, заяви държавният глава.

През 2013-та година Плевнелиев наложи вето на поправките в закона за чужденците, който щеше да улеснява даването на гражданство или постоянен статут срещу инвестиции. Тогава 42-то Народно Събрание не успя да събере достатъчно гласове, с които да отхвърли ветото.

Ако се стигне до налагане на вето на последните промени в изборния кодекс, те ще бъдат върнати за преразглеждане в парламента. В такъв случай, за да влязат в сила поправките ще трябва да бъдат подкрепени от повече от половината депутати.