„Да си моден инфлуенсър е нещо много сериозно и изисква много работа - казва Пит. - Трябва да си полезен на своята аудитория, като показваш нещо интересно и актуално от света на модата.

Да си едновременно модел, моден стилист и инфлуенсър е още по-трудно. Ето, вчера съм снимал цял ден, прибрах се като пребит след полунощ.“

Пит Андрейчев изминава дълъг път по дестинациите Стара Загора - Чикаго - София - Милано - Лондон - Ню Йорк. Търпеливо, стъпка по стъпка търси това, която най-добре пасва на неговия натюрел.

Българинът дава интервю за BG VOICE в тишината на лоби бар на елитен хотел в София, където е на снимки за реклама на бранд.

Изненадва с образованост, скромност, ерудираност, обща култура и силно мъжко присъствие. Без поза и фалш. „Позите и маниерниченето са за хората с комплекси, а аз знам какво мога“, казва той.

Роден е в Стара Загора. Родителите му Даниела и Емил Андрейчеви печелят Зелена карта и заминават за Чикаго през 1998-ма. Решават той да остане при родителите на майка му, докато разберат, дали са на правилното място в Щатите.

По-късно пътищата на двамата се разминават. Баща му остава в Чикаго, а майка му се връща в България. Създават нови семейства. „Имам втора майка Мима и втори баща Тихомир, и с всичките четирима съм в прекрасни отношения“, споделя Пит.

На 15 години той заминава при баща си в Чикаго. Първите 6 месеца учи английски. По паспорт е Петър, а откакто е в Щатите - Пит. Завършва гимназията Rolling Meadows High School в „Арлингтън Хайтс“ - едно от предградията на Чикаго с най-много българи.

Взема 2 години за една. „Там трябва да направиш 21 кредита, за да завършиш по-рано“, обяснява Пит.

На 18 години се връща в Родината с идеята да учи и работи в София и сам да се издържа. Постъпва в новооткрито заведение като барман, сервитьор - прави всичко.

Не му плащат, уж е на изпитателен срок, и той започва работа в аутлет на „Салваторе Ферагамо“. Управлява го изцяло, и отново има проблеми с плащането.

Междувременно от една агенция забелязват красавеца в социалните мрежи и го ангажират като модел в реклами и клипове. Снима се дори във филм. Той обаче е разочарован от условията на работа в България и се връща в Щатите.

От дете Пит има талант да рисува и майка му настоява да следва архитектура. В Милано той избира един от най-елитните колежи в света - „Марангони“.

„Казах си, защо архитектура, след като от малък съм искал да се занимавам с мода“, споделя той. Винаги му е харесвало да се облича по-различно, да е оригинален, да се откроява, и убеждава майка си, че мода е неговото най-голямо желание.

В Милано той учи една година италиански в подготвителен курс. А „Марангони“ има и в Лондон и Париж и той избира Лондон, като преценява, че английският му е по-силен. В британската столица записва „Моден бизнес мениджмънт“.

В този изключително скъп колеж Пит попада сред разглезени богаташки синчета и дъщерички, ходещи на лекции със скъпи коли и дори с хеликоптер. И хора без никакви стремежи за развитие. „Баща ми плати първата година, но не исках да го товаря повече с високата такса“, споделя Пит.

Лятото е при него в Чикаго и за пръв път отива да види Ню Йорк. „Има нещо в този град... Там може да ти е добре, ако си падаш по динамичния живот. Но дори и да те отблъсква тази лудница, като не си там пък, не можеш без Ню Йорк", споделя Пит.

Признава, че от 18 до 20 години търси себе си, но това му помага да стане самостоятелен и да порасне бързо. „Когато отидох в Ню Йорк, вече бях навършил 21 и започнах да уча и да работя едновременно“, казва той.

В Ню Йорк е приет във Fashion Institute of Technology, по същата специалност както в „Марангони“ в Лондон - „Моден бизнес мениджмънт“. Взема стипендия, а образованието там е 5 пъти по-евтино от това в Лондон.

Първата му работа в Ню Йорк е за вече несъществуващия моден бранд „Кенет Кол“. Стои на вратата по цял ден, облечен с техни дрехи - хем е модел, хем отваря вратите. „Беше най-отвратителната ми работа - стоиш с часове като статуя и нищо не правиш“, казва той.

Но там пък го забелязва една дама, моден мениджър. Впечатлена е от неговата ерудираност на тема мода и той започва като консултант. Две години работи без почивен ден.

Когато навлиза в по-висшите модни среди, се премества като продавач-консултант за модния бранд „Марни“, който е на едно ниво с „Прада“ - при луксозните, по-висока класа марки.

Стажът му е забавен - при фамозния Кристиан Лубутен, създал „най-мечтаните обувки с червена подметка“.

После е асистент мениджър в модния бранд „Бали“, на едно ниво с „Хермес“. Последната година от следването е в „Ив Сен Льо Ман“ - френска марка за палта, вече като мениджър - най-високата позиция в модния бизнес. Управлява всичките им магазини в Щатите, става баер.

Необикновеното му портфолио е обещаващо за бляскаво бъдеще. От една страна - атрактивен модел, красавец с чисто мъжко, мачовско излъчване, от друга - образован моден стилист, стигнал до най-високите позиции мениджър и баер.

„Моделството винаги съм го приемал повече като хоби, но във времето си стана сериозна професия“, казва той.

В Ню Йорк го канят за главен организатор в компания за ивенти - много престижна и добре платена работа. „И до днес го правя от време на време, семейството собственици разчитат на мен, особено когато става дума за организиране на сватби за милиони“, казва Пит.

„Социалните мрежи са нещо много важно - споделя той. - Луд късмет ли имам, не знам, но световни звезди винаги са ме забелязвали като постна нещо в Инстаграм например.“

От какво печели един инфлуенсър? Първо, трябва да си постоянен, да присъстваш често в социалните мрежи, да подбираш кадрите и видеата, които публикуваш.

Важно е в тях да има история, сюжет, повод, а също и да те репостват и от някоя марка да те забележат. Подписваш договор с една, втора, трета компания за лице на тяхна марка. Започват постоянно да те канят по ревюта.

„Следя хора, които изкарват по 200-300-400 хиляди долара на месец, но се скъсват да снимат“, казва Пит.

Стефано Габана от знаменития тандем „Долче и Габана“ харесва негови снимки на ревю в Ню Йорк.

Забелязва го и Рики Мартин. През 2018-а Пит заедно с приятели празнува рождения си ден в къщата на Версаче в Маями, която сега е хотел.

Там е сниман филмът „Убийството на Джани Версаче“, с Пенелопе Круз, а Рики Мартин е в ролята на приятеля на Версаче. Той харесва публикацията на Пит и я споделя.

Тогава Пит се снима с дрехи на Рикардо Тиши, дизайнер преди за „Живанши“ и към оня момент - на „Бърбъри“. Тиши репоства постоянно снимки на Пит с негови дрехи.

През 2021-ва българинът е забелязан от медии в Родината. „И оттам като тръгна... Оферти от България една след друга, за реклами на български и световни модни брандове“, споделя той.

Канят го в тв студиа, съобщават за успехите му в световната мода, снимат го като лице на дрехи, козметика и парфюми за мъже.

През ноември 2023-а световноизвестният стилист и коафьор Крис Епълтън от САЩ, личен фризьор на Дженифър Лопес и Ким Кардашиян, хвали модния инфлуенсър Пит Андрейчев за стилната му визия.

“Най-добрият“, пише Крис Епълтън за него.

Впечатляваща е фотосесията за „Том Форд“, чиито билбордове с полуголото перфектно тяло на Пит осейват България.

Получава награди от Code Fashion и VIP Awards, избран е за „Откритие на годината“ и „Моден инфлуенсър на годината“...

Снимат го за елитни модни списания, на корицата е на мъжкото Half за бранда на нашумелия моден дизайнер Филип Плейн.

Плейн е впечатлен и го кани за кинофестивала в Кан, където е сред селектираните гости на дизайнера на ревюто в дома му на Ривиерата.

„В Кан реших да отида с майка ми, тя е много запалена по модата и за нея беше голямо преживяване. По време на фестивала носех дрехи на Филип Плейн и успях да взема интервю от него.

А той ме покани за ревюто му на Седмицата на модата в Милано през септември", разказва Пит.

Животът му напоследък минава в непрекъснато пътуване - 2 месеца в Ню Йорк, 2 месеца в София, тъй като офертите от България са много и все качествени. Вече е на кориците и страниците на списания като Glamour.

Топ фотограф, снимащ за световноизвестни издания като Harper’s Bazaar, Vogue, L’Officiel, го забелязва и го кани за снимки.

След Филип Плейн Пит има покани и от „Прада“ и „Армани“ за Седмицата на модата в Милано.

„Постепенно изкачваш стълбицата, стигаш до модните инфлуенсъри в световен мащаб“, споделя Пит.

Смята, че такъв трябва да бъде пътят на един моден стилист в кариерата - стъпка по стъпка и с познания във всички области на модния бизнес.

„Подбирам брандовете, за които се снимам. Вече съм на 32 и реших да наблегна повече на модното инфлуенсърство“, казва той.

Като модел и моден инфлуенсър той вече има културата, образованието, опита и възможностите да избира - да се снима само за проекти, които му импонират.