„Много хора ми казваха: „О, Армани! Ти си работил с Джорджо Армани, това е успех. - казва Едис. - В началото никой не ми вярваше, че ще успея с моя моден бранд. Но ето, успях! След 8 години учене и работа... Тия неща трябва да се разказват, за да мотивират и вдъхновяват и други хора...“

Чест прави на българския моден дизайнер Едис Пала, че е минал през всички сектори на модната индустрия, стъпка по стъпка, за да стигне до трамплина Париж, който го изстрелва в световната мода.

Едис, „детето на Балканите“, както се нарича, е с баща наполовина турчин и наполовина албанец, и майка - наполовина туркиня и наполовина българка. Той обаче е по българин от много свои колеги, които смятат, че в Родината поле за развитие на модни дизайнери няма. И го доказва.

От малък роденият в София Едис си е креативно настроен. Изпъстря детската си стая с рисунки с каквото му попадне - маркери, флумастери, моливи. Побърква родителите си - в момента, в който боядисат стените, той отива и започва да рисува. Модната илюстрация винаги го е впечатлявала. В училище се захласва по модните скици на по-големи ученици.

Едис Пала, чийто пробив в Париж стана трамплин за модния му бранд по света

Завършва Първо СОУ. Още като тийнейджър се отличава сред съучениците си с оригиналния си нестандартен, екстравагантен и авангарден личен стил - като прическа и дрехи, вдъхновени от пънка и другите субкултури.

Да си момче в България и да си изключително екстравагантен не е добре прието, дори го подиграват, но той продължава. „Харесваше ми чрез стайлинга да разкривам личността си. Стилът беше моето оръжие към света и моята стена, която ме предпазваше от всички удари“, споделя Едис.

Едис Пала, чийто пробив в Париж стана трамплин за модния му бранд по света

Често шие сам дрехите си, защото не намира в магазините това, което иска. В X-XI клас започва да си поръчва дрехи при шивачи и да избира по-различни платове.

Решава да кандидатства в Националната спортна академия, тъй като в тийн годините си е състезател по олимпийско таекуондо. Под натиска на родителите си обаче записва „Човешки ресурси“ в УНСС. „Беше много голяма грешка. След 2 години осъзнах, че няма смисъл да учиш нещо просто заради идеята да се учи, трябва да има страст“, казва той.

На 20 години той тръгва по пътя на страстта си и „скача в дълбокото“ - създава собствен моден бранд „Едис Пала“. На 22 години пуска първата си колекция мъжка мода - Game Madness („Игра на лудост“), с шоу с модели от 5 националности. „Най-лесно беше да започна с мъжка мода, като продължение на моя собствен стил“, казва Едис.

„Започнах с бранда млад, неопитен, без необходимите познания, но интересът към дрехите ми ме въодушеви“, споделя той. Популярни изпълнители като Криско и Павел и Венци Венц харесват бранда. Алтернативната му, различна мода, на фона на „класиката“ - вечерни рокли на сцената - моментално се забелязва и от попфолк изпълнителки. „Те буквално ме нападнаха аз да ги обличам“, казва дизайнерът. 

Едис Пала, чийто пробив в Париж стана трамплин за модния му бранд по света

В началото няма познания по шиене, рисува скиците и ги дава на шивачи. След втората година в УНСС заявява на родителите си, че ще прекъсне образованието си. „Бях на 23 години, когато осъзнах грешките и, че за да постигна мечтите си и големите амбициозни планове, трябва да се върна малко назад и да започна от самото начало“, споделя Едис.

Човекът, който му отваря очите за всички детайли в модния бизнес е Даниела Георгиева, неговият първи преподавател по моден дизайн, която води курсове в едно читалище в Пловдив. „Уникален човек, любов от пръв поглед - споделя той за нея. - Когато Даниела започна да ми показва скеч букове, скици, модни илюстрации, работи на нейни студенти, буквално потънах в това.“

Той пътува от София до Пловдив всяка неделя и половин година Даниела го готви за кандидатстване в Италия. Двамата изработват неговото портфолио. Приемат го в NABA (Nuova Accademia di Belle Arti) в Милано - един от 30-те най-елитни университети за изящни изкуства в света, по специалността „Моден дизайн“. И така на 23 години той заминава да следва и трупа опит в световната модна столица.

В Милано той учи всичко - от шиене и кроене, до работа във всички сектори на модната индустрия. Неговият талант и организираност е забелязан от преподавателите му, става техен любимец и отличник на випуска. Повечето преподаватели имат собствени модни брандове и го канят да работи като асистент по време на седмиците на модата в Милано, става и асистент-преподавател в академията.

Минал е своеобразен стаж във всички сектори на модния бизнес. Организатор е по време на седмиците на модата, пише статии в модно списание, прави дизайна на различни модни къщи. Работи и в ателието на Джорджо Армани, като взема всичко най-добро от него.

Едис Пала, чийто пробив в Париж стана трамплин за модния му бранд по света

Бил е personal shoper (личен купувач) на азиатския пазар с марките „Ермеси“ и „Луи Вюитон“, опознава всички страни на бизнеса и трупа важни контакти. Докато подготвя дипломната си работа, продължава да работи за различни марки. Получава оферта от един от главните дизайнери на алтернативен моден бранд.

„Заплащането беше добро, но реших, че моят път е друг - да се върна в България и да продължа мисията на моя бранд. Аз съм голям патриот и за мен беше важно да подкрепям икономиката на държавата си, да работя с български екипи и да повдигна нивото на шивашкия бизнес в България“, споделя той.

Едис Пала пренася свободолюбивия дух на Милано в София. „Приел съм България като кауза и по-скоро се опитвам да дам надежда и да мотивирам хората да вярват, че могат да постигнат мечтите си“, казва той.

В Родината той консултира не само модни брандове. Успява да направи добри колаборации с банка, световноизвестна марка за козметика, с ресторанти, на които помага чрез креативността си да се представят по-добре. Скоро е споделил в един подкаст на „Самсунг - България“ своята история - за да мотивира сънародниците си.

От София, успоредно с работата за своя бранд, той продължава да разработва онлайн колекции за други модни дизайнери, негови състуденти,  пръснати по целия свят, и с други дизайнери, за които е работил.

„Мотото на моя бранд „Едис Пала“ е „Увереността е ключ към успеха“. Идеята ми е да накарам хората да се почувстват силни, да покажат своята индивидуалност и да не се притесняват как масата от хора ще приеме тяхната екстравагантност“, казва Едис.

Уникална и авангардна, смела мода - това е философията на бранда на Едис, който става известен и като финалист в реалитито „Сървайвър“. Да се почувства човек самоуверен, да бъде смел да изрази себе си. Да знае, че може да постигне всичко, което иска, ако вярва в себе си.

След връщането си от Милано, Едис започва и с дамска мода. „Много обичам сексапила в жените и държа да го подчертая. При мен е широко застъпена идеята за дръзката, самоуверена, ослепителна, еманципирана жена. Жената вамп, която не търси силата у мъжа, а вярва в своята собствена сила“, казва Едис.

Облеклата му са ready to wear, или за всекидневието, но са атрактивни и авангардни, главно заради авторския му текстил с уникални принтове. Те превръщат най-баналните кройки на мъжкото облекло в уникати. „Аз изключително много играя с текстила - казва той. - Много обичам да рисувам и продължавам да го правя.“

Едис използва различни техники за десени на текстил. Рисува ги, разработва ги на фотошоп и ги дава на фирми, които ги отпечатват върху текстил. Дори и баналният деним при него придобива съвсем друга, уникална визия, чрез избелване и други техники, като капитониране и различни срязвания, които разменят шарките на принта.

Колекцията му „Драма“, съпътствана с фотосесия и видео с Койна Русева и Петър Дочев (водещия на „Преди обед“ по bTV) предизвиква голям фурор и връща вниманието на хората към него, след отсъствието му по време на следването в Милано. И успехите от чужбина идват светкавично.

През февруари, по време на Седмицата на модата в Париж, се представя неговият бранд и последната му, 8-ма основна колекция Infinitе Fusion („Безкрайно сливане“). Облеклата са в елитен шоурум, който организира всички събития около Седмицата на модата и самата презентация. А парижани, видели какво ли не, са очаровани от моделите му.

Едис Пала, чийто пробив в Париж стана трамплин за модния му бранд по света

„Веднага от Милано, които винаги са били ревниви към Париж, предложиха и там да бъда представен на следващата Седмица на модата през септември, нали съм от тяхната школа“, смее се Едис.

След пробива в Париж към него заваляват оферти от шоуруми в България и по света - да продават неговите колекции и да представят естетиката на бранда му.

„При мен всичко беше наобратно. Първо на 20 години създадох собствен бранд, а на 23 осъзнах, че трябва да започна от А и Б в модата и да вървя напред. Това е формулата на успеха - стъпка по стъпка. И ето днес, на 28 години, съм щастлив, че облеклата с моя бранд се разпространяват навсякъде по света“, споделя българинът.