сн. ,,Кросс”

Неизвестен мъж с маска влезе в парламента и разпръсна в кулоарите 5 кутии с пеперуди, след което бе изведен от охраната и не отговори на никакви въпроси. Шоуто президвика оживление сред депутатите и медиите, а ръководството на Народното събрание, което също е било изненадано от случката, в един момент спря да коментира историята. Всичко това се разигра миналата седмица по време на една от почивките на депутатите. Според първоначалната неофициална информация пропускът на маскирания мъж е бил издаден от депутата от "Коалиция за България" Петър Курумбашев. По-късно от ръководството на НС потвърдиха, че Курумбашев стои зад "акцията", но не смятали да го санкционират. Целта на събитието, заснето прилежно от всички присъстващи в парламента камери, била да се използва за реклама на риалити шоу на проправителствената ТВ7.

Петър Курумбашев обаче отрече да има нещо общо със случая. ,,Предполагам, че някое предаване си прави някакъв пиар. Знаете, че има една традиция от времето на "Ку-Ку". Аз си спомням примерно Нубийската история. Да не търсим някакви символи, нали, кой какъв е и така нататък. Нямам представа за този човек с маската. Аз само го видях там, като се разхожда. А аз, като влизах, аз носех един куфар, по-скоро да ви кажа. Днеска пътувам", коментира депутатът. След това той престана да отговаря на телефонни обаждания.

Антон Кутев от БСП пък коментира, че сигурността и пропускателният режим в Народното събрание са въпроси към ръководството. Ръководството на НС, с чието изрично разрешение би трябвало да става вкарването на животни в сградата, също не е било информирано. ,,Не вярвам да е знак на протест това. Всъщност аз наистина не знам какво искат да кажат тези хора. Аз просто не се съсредоточих, но пеперудите бяха красиви. Не знам какъв друг животински вид можем да очакваме още. Ама, дето се вика, като знам какви хора се разхождат из парламента, то животинките са им последният проблем", коментира Антон Кутев.

Междувременно Димитър Аврамов ("Атака") извика в парламента доц. Стоян Бешков от Националния природонаучен музей, който разясни на народните представители и медиите, че доставените пеперуди са от четири вида и са напълно безвредни. Те са от семейство "Монарх", от семейство "Данаиди", от семейство "Морфо" - вид "Морфоминелаус", и от семейство "Папилиониде". Такива в България няма, каза доцентът и допусна, че пеперудите са внесени от чужбина, където вероятно са отглеждани във ферма. ,,Евтини са - в големи количества струват по 6-8 евро на какавида", допълни той. Сигурно са дошли като какавиди и са излюпени някъде у нас, защото крилата им не са разпънати напълно, смята доц Бешков. Според него пеперудите ще умрат, защото не могат да живеят в България.

След като парламентът приключи заседанието си и пеперудите бяха прибрани, а депутатите и журналистите започнаха да се разотиват, Курумбашев е дал обяснения пред ръководството на Народното събрание. По неофициална информация от охраната на парламента именно депутатът е вкарал в сградата кутиите с насекомите, прибрани в куфар, под претекста, използван и пред журналистите - предстояло му пътуване.

В края на краищата се разбра окончателно, че акцията е благословена от Ирена Кръстева и Делян Пеевски, тъй като била част от ново шоу по телевизията им. Този род провокативни акции съвсем не са новост за тази телевизия, като целта винаги е една - тя да попадне в новинарските емисии не само на собствените си новини по ТВ7, но и на всички останали конкурентни медии. Така например през миналия февруари вниманието на граждани и медии бе привлечено от хеликоптер, кръжащ над разпадащия се от години паметник ,,1300 години България" пред НДК, което предизвика предположения, че той най-накрая ще бъде демонтиран. В крайна сметка това се оказа просто рекламен трик на ТВ7.

Същата схема бе използвана и месец по-късно, когато по време на футболното дерби между ,,Ботев" (Пловдив) и ,,Левски" (София) 20-годишна жена се съблече гола до кръста и съвсем разбираемо появата й бе широко отразена от повечето медии. Впоследствие организаторите на акцията разпространиха и снимки, на които полуголото момиче държи плакат с надпис, че иска да участва в шоу по ТВ7. Предвид огромната платежоспособност на тази телевизия най-вероятно и депутатът от БСП Курумбашев, който и така получава немалка заплата, е решил заради хонорара да съдейства за рекламата на проправителствената телевизия. Депутати коментират, че на някого може да му хрумне да вкара в парламента змии или други опасни животни.