По време на протестите срещу Бойко Борисов, довели до падането на правителството му, Славчев бе в авангарда. Сега се разбира, че може би го е правил срещу тлъстата заплата от 8-9 хиляди лева

След като Ахмед Доган закри Корпоративна търговска банка и докато още империята му не се е сдобила с друга, някои нейни странични образувания останаха без финансиране. Едно от тях е партията на Николай Бареков ,,България без цензура". Логично, след като вече втори месец основните лица в тази организация не получават тлъстите си заплати, някои от тях да започнат да се оглеждат настрани за път за бягство. Първият, който го направи, се оказа заместникът на Бареков Ангел Славчев. Той не само напусна ръководния пост, но и хвърли тежки обвинения срещу лидера си. Това стана на фона на все по-упоритите слухове, че и ВМРО ще изостави ,,новия политик". Такъв знак вече бе даден откъм Бургас, където партията на телевизия ,,Скат" НФСБ обяви, че очаква да сключи споразумение с ВМРО за коалиция на предстоящите избори.

„България без цензура" се създаде с идеята да не бъде лидерска партия, а бе превърната в диктаторска. Николай Бареков е само формалният лидер на тази партия, а истинският се казва Делян Пеевски", пише в отвореното си писмо Ангел Славчев.

Славчев обещава да се допита и до членовете на своето движение „Граждански контрол" дали те искат „да останат част от един политически субект, обслужващ чужди интереси, или ще напуснат с достойнство този фарс, наречен „новият политик" Бареков. Защото той се оказа просто ,,книжният тигър" на Делян Пеевски и ДПС". От писмото се разбира, че повод за раздялата са действията на секретаря на ББЦ Стефан Кенов, който разполагал с голяма власт. Той бил син на кмет от ДПС, а освен това се познавал с Делян Пеевски от младежкото НДСВ.

В един от последните си разговори с Бареков Славчев поставил въпроса, че секретарят създава интриги и раздори, а в местните структури влизали все повече хора от обкръжението на ДПС, докато в същото време застъпници от евроизборите продължавали да си чакат парите. Бившият тв водещ бил непреклонен: ,,Докато аз съм председател, Кенов ще бъде главен секретар и ще отговаря за структурите, а който иска неговата оставка, значи иска и моята. Партията ще бъде като ДПС - председателят си има главен секретар."

Славчев разказва, че Бареков и Пеевски всекидневно водели разговори, като лидерът на ББЦ имал за целта специален телефон с чужда карта. „Неслучайно след всеки разговор следват указания какво да се прави и каква нова теза да се защитава", разказва Славчев, който бе един от предводителите на зимните протести през 2013 г. срещу правителството на Борисов. „Само преди дни от Бареков бе лансиран и новият стар политик г-н Софиянски като част от ББЦ и финансов съветник. Този солов акт на действие от страна на Бареков за пореден път доказа, че той олицетворява всичко останало, но не и реална алтернатива в политиката. Операция „Чисти ръце", с която той толкова се хвали, със Софиянски и Пеевски ли ще я реализира?!", пита Ангел Славчев.

„Незачитането на колективния орган доведе дотам в публичното пространство да се лансират противоречиви тези, като желанието да се възстанови ту монархията, ту народната република. Пласират се и абсурдни идеи, а някои са направо идиотски", пише Славчев. Той посочва, че вече е получавал заплахи чрез обаждания и SMS съобщения, намеци, съпътствани от грубиянски тон, както и подмятания, че ,,имаме едни борци, които, ако направиш грешна стъпка, ще те смачкат, пък имаш и деца".

Междувременно на сайта на ,,България без цензура" бе публикувана позицията на партията, в която се казва: ,,Г-н Ангел Славчев отдавна не членува нито в органите на ,,България без цензура", нито в нейното ръководство. През последните месеци неговото членство е чисто формално, след като той се оттегли от партийния живот и доброволно спря да взема участие в решенията на партията и работата със структурите. Това поведение вече се обяснява с факта, че г-н Славчев направи опит да дублира функциите на главния секретар на ББЦ и да изгражда структури от свое име. След като не получи подкрепа за действията си, Славчев взе решение да се оттегли сам, а днес формално ще бъде изключен от Изпълнителния съвет на ББЦ и като член на партията. Нелепите му твърдения за влияние от страна на Делян Пеевски, когото нито той, нито главният ни секретар Стефан Кенов познават лично, е нелепо и манипулативно обяснение от негова страна, защото не му се получи номерът. Структурите на партията не са ,,собственост" на отделни личности, а на каузата на ББЦ, още повече че г-н Славчев вече има нулева поддръжка сред над 30-те ни хиляди членове в централната организация и близо 20 хиляди в ,,Евромайки" и Младежката организация на ББЦ. Изчерпаното доверие към Славчев се доказва и от липсата на подкрепа за номинацията му за водач на листи за депутати от цялата страна. Нито един член на ББЦ, без изключение, не е вземал позиция в конфликта Пеевски-Василев, както и във всички гнусни атаки, които се изсипаха върху нас. Позицията на нашите членове е, че политическата класа е прогнила и този конфликт се е формирал с активното участие на трите партии ГЕРБ, ДПС и БСП."

В партийната позиция по скандала са намерили място и четири лични въпроса от Николай Бареков: ,,Дали любовта на Славчев към мен не се коренеше в тлъстия бюджет, който Ангел Славчев получаваше всеки месец от ,,Ноу фрейм медия България"? Малко ли му се струваха 9 хиляди лева месечна заплата, която получаваше повече от година и си беше определил сам в качеството си на водещ на нискорейтингово предаване? Дали любовта на Славчев към мен не се изпари, когато разбра, че тези пари няма да влизат повече в тлъстата му банкова сметка? Сметките показват, че до края на май във фирмата на г-н Славчев са постъпили над 850 хиляди лева. Ангеле, това ли е цената на любовта ти към мен и към ,,България бе цензура"?"

Самият Славчев пък вече обяви, че ще бъде защитен свидетел срещу Бареков, защото се притеснява за живота си. Това означава, че ще му бъде осигурена денонощна охрана.