С подкрепата на всички политически сили Народното събрание прие на две четения промени в Закона за здравето, с които изваждат COVID-19 от списъка със заболявания, при които пациентите подлежат на изолация и карантина.

Последващата стъпка за отмяна на задължението трябва да е заповед на Министерството на здравеопазването, а приетите промени дават законовото основание за това.

С актове на ведомството по време на епидемията в България бяха определяни правилата срещу разпространението на коронавируса. Сега заразените трябва да са изолирани за седем дни, а техните контактни - за пет.

Промяната е закона се състои от точно две думи: "холера, чума и COVID-19" се заменят с "холера и чума", но депутатите сметнаха за необходимо да употребят около два часа в познатите взаимни атаки и обиди: ваксини ли са ваксините срещу коронавирус, ефикасни ли са, има ли починали от COVID-19, необходими ли са били ограничителни мерки и доколко. Носители на тези послания бяха депутатите от "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП.