Чешма в памет на Милен Цветков беше открита в близост до мястото, където журналистът загуби живота си в катастрофа преди три години.

Константин Павлов, кметът на район "Лозенец", разказа пред БГНЕС, че преди около година и половина с него се свързва инициативният комитет с искане да бъде почетена паметта на Милен Цветков.

"Но това далеч не беше единствената идея, идваха и други хора, които искаха да сложат под някаква форма паметен знак или нещо подобно. Разговаряхме с инициативния комитет и идеята за чешмата беше нещо, което е наистина доста подходящо в случая, защото Милен Цветков беше специален човек, който изисква и специално отношение", каза той.

Районният кмет подчерта, че тази чешма всеки ден ще служи на хората, всеки ден ще могат да си наливат вода от нея и това за него е един чудесен символ на ролята, която Милен Цветков играеше за всички. "Той е човек, който промени българската журналистика, българското гражданско общество, включително и това, че политиците стават сутрин в 5 – 6 ч., за да ходят на политически интервюта.

Това е също част от наследството на Милен Цветков, така че аз съм сигурен, че той, ако ни гледа някъде отгоре, би бил щастлив, че именно по този начин го почитаме", заяви Павлов.