Любимата онлайн агенция на Делян Пеевски "Пик" тези дни се възмути от националните телевизии, че някак си осъдително отразили принудителното изселване на три сирийски семейства с напълно редовни документи от село Розово, защото хората там не ги искат. "Това прави ли ги непременно недобри, нехристияни, лоши хора?", пита неподписалият се автор. Най-краткият отговор е - да, прави ги. Едва ли има смисъл да обяснявам кои са християнските добродетели и това, което различава добрия от лошия човек. Но да прогониш някого само защото теб те е страх, без каквито и да е основания, причина или действия на тези семейства, определено е признак на лошотия, тесногръдие и чист расизъм. Може би за нас като хора, които живеят в чужбина, е по-лесно да го усетим, но фактът си е факт. Въобще, за пореден път рухна един от любимите ни митове - колко сме гостоприемни (наред с другите - колко работна, талантлива и изключителна нация сме).

И още от същата дописка в "Пик" - "В болшинството си нашият народ обича Русия и не обича гейове, турци, цигани, мюсюлмани, араби..." За любовта към Големия брат ми идва наум един цитат от Иван Костов, казан по друг повод: "И в руското посолство дават визи, но не съм виждал опашки там." А авторите в агенцията не е нужно просто да отчитат омразата, а да я заклеймяват и отричат, вместо да я обясняват и някак си оправдават.

Така както шефовете на NBA постъпиха, след като в интернет изтече частен разговор на собственика на "Лос Анджелис Клипърс" Доналд Стърлинг, от който става ясно, че той е расист. Нещо, за което се говореше от години. Сега баскетболната асоциация забрани до края на живота му да стъпва не техен терен и вероятно ще успее да го принуди да продаде отбора си. Минути след като наказанието беше обявено, кметът на Лос Анджелис приветства решението на пресконференция, като каза, че не става въпрос само за баскетбол, а за града, чието име е изписано на тениските на играчите, и за отношенията в тази страна. Това се нарича лидерство. А в България приемат за нормално чуждестранните играчи, особено цветнокожите, във футболното първенство да бъдат обиждани от фенове, дори и от съотборници. Докато за такива прояви не се наложат наказания, които може да застрашат финансовото съществуване на отбора и собствениците му, едва ли ще има подобрение. Докато разни измислени "медии", подкрепяни от господарчетата си, заклеймяват възмущението от тесногръдието и ни разделят на групички, които да се мразят помежду си, държавата няма да мръдне нито сантиметър напред. Просто на още повече хора ще им писне и ще решат да се преместят някъде далеч от медта като село Розово.

Но истината е, че хората, които подържат медии като "Пик", имат изгода хората да се мразят, да са разделени. Така по-лесно ги управляват. За да могат да вършат безобразията си, за които още никой не се е надигнал на истински протест, който да ги изгони. Ето такъв бих подкрепил.