Сн.: RNLI Mudeford

Българин реши да прекоси Атлантика с гумена лодка и няколко консерви боб, но не стигна далеч. Трябвало да бъде спасен от благотворителна организация, която патрулира из водите на Ламанша. Според източници на BG VOICE смелчагата се казва Станимир Иванов.

30-годишният мъж потеглил с 14-футовия (около 4,20 метра) си импровизиран плаватален съд от Дорсет. Псевдомореплавателят бил странно "въоръжен" само с... улична карта на английския град Саутхемптън. Той си носел раница с бисквити, боб и хот-дог, но не разполагал дори със спасителна жилетка, а гумената лодка нямала никакви светлини.

Станимир бил спасен от плавателен съд на британската брегова охрана. Наложило се той да бъде прибран насила, след като му било казано в прав текст, че ще умре, ако продължи по своя път.

Един от спасителите, Пийт Дадс, разказва, че мъжът не бил склонен да се откаже от пътешествието си до Америка. „Когато достигнахме господина, той не ни искаше там, искаше да продължи по пътя си, разказа Дадс. - Ние настояхме: „Ако не дойдеш с нас, ще умреш." За 45 минути българинът отказвал помощта и непрекъснато повтарял: „Отивам на Запад!" В крайна сметка спасителите го издърпали на тяхната лодка и го закарали на брега.

Един от спасителите го прегърнал, за да го стопли. Станимир показвал първите признаци на хипотермия и морска болест. Той е откаран в болница с линейка.

В него е открит паспорт с американска виза. Оказало се, че след като купил лодката в събота, мъжът предприел презокеанското пътуване на разстояние от 5600 км. Засега обаче остава мистерия какво е накарало Станимир Иванов да предприеме необмисленото пътуване.