Бащата на заподозрения за стрелбата на парада за 4 юли в Хайленд Парк, Илинойс, е обвинен във връзка с това, че е помогнал на сина си да се снабди с огнестрелно оръжие и боеприпаси, съобщиха официални лица в петък. Робърт Е. Кримо - младши беше обвинен в седем точки за безразсъдно поведение, по едно за всеки човек, убит при нападението на парада, каза прокурорът на Лейк Каунти Ерик Райнхарт. Според обвинението, Кримо-младши е помогнал на сина си Робърт Е. Кримо III да закупи автоматичното оръжие, използвано при стрелбата, като е подписал заявлението на сина си за идентификация на притежателите на огнестрелно оръжие (FOID).

Заподозреният за стрелба е бил на 21 години по време на нападението, но на 19 години, когато е купил полуавтоматичната пушка и боеприпаси, казаха те. Съгласно щатското законодателство купувачите на оръжие на възраст между 18 и 20 години обикновено трябва да имат родител, който да одобри покупката, обясниха прокурорите. Властите съобщиха, че бащата е дал съгласието си

въпреки предишните заплахи от сина му да нарани себе си и близките си.

„Той знаеше каквото знаеше и въпреки това подписа формуляра“, каза Райнхарт на пресконференция в петък. „Това беше престъпно безразсъдно.“ Адвокатът на Кримо-младши, Джордж М. Гомес, каза в изявление, че обвиненията са неоснователни. „Това решение трябва да разтревожи всеки самотен родител в Съединените американски щати, тъй като според държавния прокурор на окръг Лейк той трябва да знае точно какво се случва с неговите 19-годишни деца и може да бъде подведен под наказателна отговорност за действия, предприети почти три години по-рано“, заяви Гомес. „Тези обвинения са абсурдни и ние ще се борим с тях на всяка цена". Бащата на нападателя се предаде на полицията в Хайленд Парк в петък следобед. Преди това той каза пред New York Post относно покупката на сина си.

„Всичко си е купил сам и оръжията са записани на него.

Отнасят се така, сякаш аз съм го подготвил да извърши всичко това.“ Кримо-младши е изправен пред тригодишна присъда, ако бъде признат за виновен. Властите твърдят, че заподозреният за стрелбата се е изкачил на върха на сграда в Хайленд Парк, използвал е това място като снайперистко гнездо и е открил огън по хора, присъстващи на парада на 4 юли в града. Освен седемте убити, още 38 бяха ранени при стрелбата. Съгласно клетвената декларация за покупка, подписана от бащата, Кримо-младши се е съгласил да носи „отговорност за всички щети, произтичащи от използването на огнестрелни оръжия или боеприпаси от непълнолетния кандидат“, отбелязват властите. Кримо-младши е бивш кандидат за кмет на Хайланд Парк, който изрази подкрепа за защитата на Втората поправка. Той е подписал това заявление за FOID през декември 2019 г., три месеца след като полицията е посетила дома на семейството. Роднина съобщи, че Боби Кримо е заплашил да убие членове на семейството, съобщи щатската полиция на Илинойс. Голямо жури обвини заподозрения за стрелбата през юли по 117 обвинения, включително 21 обвинения за убийство първа степен, 48 обвинения за опит за убийство и 48 обвинения за побой при утежняващи обстоятелства. Той не се признава за виновен по повдигнатите обвинения.