Щатските власти в Илинойс започват подмяната на регистрационните номера на автомобилите защото сегашните се оказали дефектни - с времето повърхността на номерата избледнява, а това затруднява полицаите да ги разчитат от разстояние.

Новите номера ща са и с нов дизайн, който включва знакови сгради за Чикаго, портретът на Линкълн и куполът на щатския Конгрес в Спрингфийлд.

Подмяната ще бъде поетана и ще стартира в началото на следващата година. За последно такава промяна е правена през 2001 г. когато са направени 9 милиона номера. Сега обаче щатът няма пари и затова номерата ще се сменят поетапно.Първо ще бъдат заменени най-старите регистрационни номера -издадени през 2000-та и 2001-ва година. Онези, издадени пред 2002-ра и 2003-та ще бъдат заменени с нови през 2018-та година. Процесът ще завърши през 2027-ма и ще струва по 5 млн. долара на година. Смяната ще е безплатна за собствениците на автомобили.

Онези, които все още не се квалифицират за смяна на регистрационните номера, но искат да ги подновят по собствено желание могат да подадат молба в най-близкото DMV от януари догодина. Това ще им струва 29 долара.