show

В опит да засили пазара на недвижими имоти в щата губернаторът на Илинойс - Пат Куйн, даде старт на нова програма, предназначена за тези, които ще си купуват жилище за първи път, наречена "Welcome Home Loan Illinois". През сезона, когато хората най-често купуват имоти, новата програма предлага по-ниски лихви на тези, които купуват жилище за първи път, като първата вноска ще е $7,500 с лихвен процент 3.87. Това е доста изгодно, след като средната пазарна лихва в момента е около 5%. Програмата е нова, но вече има над 50 000 заинтересовани купувачи, сред които и българи. „Търся си къща от неотдавна, но чух за тази програма и проверявам как вървят нещата. Ще се консултирам с лоун офисър, който може да ме посъветва дали в действителност лихвите са добри", сподели пред BG VOICE Христо Камбуров, който живее под наем в Америка вече седем години. „До момента винаги съм рентвал и не излиза изгодно, при положение че плащам висок рент, а за същите пари мога да си купя къща, за 30 години да я изплатя и да я имам" - каза още Христо.

И в момента това наистина е така. През последните няколко години цените на наемите са се покачили значително, особено в по-големи градове в страната като Бостън, Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго, като цените за месец на някои жилища само за 6 години са се покачили почти двойно. Ако даден апартамент в тези градове струваше $500-$600 на месец през 2008 г., то сега той може да бъде нает срещу фрапиращите $1,200 месечно.

„В момента плащам $1,500 за апартамент. Луксозен е, хубав е, но е $1,500 на месец. Тази цена хич не ми се струва нормална, след като преди 2-3 години живеех в къща, която ми струваше $1,300. В нея имах 5 спални, 3 бани, дайнинг рум, ливинг рум и кухня", разказва Eлена Драганова.

Средният наем за цялата страна за 2013 г. е определен на $1,083 на месец, като през 2008 г. той е бил $920. Според икономисти тенденцията ще продължи през 2014 г., а дори и да спадне, няма да е значително. Точно заради това сега може да е най-добрият момент да се регистрирате за новата програма за имоти. Изискването е това да е първият имот, който ще притежавате в Илинойс. Повече информация за програмата може да намерите на адрес www.welcomehomeillinois.gov.

Преди да преминете от плащане на наем към изплащане на нов дом, трябва хубаво да си направите сметката.

„Всичко зависи от това дали хората, които са под наем в жилището, ще са за кратък период от време там. При такова положение е по-добра идея да се остане под наем. Ако се знае, че в даденият район ще се седи за по-дълго време, тогава е по-добре жилището да се купи, защото все пак си е инвестиция и парите се възвръщат. Особено сега, когато цените на пазара са по-ниски, а наемите са скочили значително", обясни за BG VOICE брокерът на недвижими имоти Илияна Делчева.

Ако все пак още не сте сигурни или нямате финансовата възможност да си купите жилище, добър съвет е, когато живеете под наем, да знаете точно колко време смятате да се задържите там. Така може да искате да подпишете договор с вашите наемодатели с определен срок, в който цената ви на месец да не може да се променя.