Градският съвет на Чикаго одобри в сряда предложението на кмета Рам Емануел и гласува с 35-10 да се повиши минималната възраст за покупка на тютюн от 18 на 21 години.

С наредбата се увеличава минималната възраст за купуването на продукти като цигари, електронни цигари и бездимни тютюневи изделия.

Съветът одобри също наредба за премахване на използване бездимен тютюн в спортните обекти в Чикаго, където се играят всякакви организирани спортове, включително на Wrigley Field и US Cellular Field.

"Тази стъпка има за цел да предотврати младите хора от пристрасяване към никотина в ранна възраст - в действителност, изследванията показват, че четири от пет пушачи започват вредния навик преди 21-годишна възраст," съобщиха от офиса Рам Емануел, когато кметът предложен за първи път наредбата.

След гласуването, Емануел написа, "Чикаго избра децата пред тютюневата индустрия."
Предложението се базира на опита на градове като Ню Йорк, Бостън, Кливланд, Канзас Сити и предградието Еванстън, които вече имат подобни наредби.

Американската белодробна асоциация в Чикаго аплодира кмета и гласуването на съвета.
"Поздравяваме Чикаго за присъединяването му към други големи градове, като Ню Йорк, Бостън, Кливланд, Канзас Сити, и нашия съсед Еванстън в тази интелигентна политика за защита на децата ни от бича на тютюневата индустрия," казва в изявление Кристен Янг, изпълнителен директор на Асоциацията. "Тази наредба ще спести милиони долари разходи за здравеопазване и, най-важното, в крайна сметка ще спаси човешки животи."
"В допълнение, 95% от възрастните пушачи започват преди да навършат 21 години", каза Янг.