След успешното стартиране на промоционалната програма New Wines of Ancient Thrace в Хюстън, Тексас, Българската асоциация на износителите на вино ще продължи активностите си на американския пазар в Чикаго и отново в Хюстън.

Две важни събития са в графика на Българската асоциация на износителите на вино (БАИВ) - началото на месец май избите ще присъстват на World Wine Meeting Chicago, през юни ще се завърнат в Хюстън за второ участие в Wine & Food Week.

Събитията ще привлекат вносители, дистрибутори, основните търговци на едро, медии, собственици на супермаркети и ресторанти, винени професионалисти от Чикаго, Хюстън и околностите. Няколко събития са включени в програмата на преставителите на избите, които вярват, че винения бизнес и винолюбителите в Чикаго и Хюстън ще бъдат развълнувани от новите вина, идващи в този разрастващ се винен пазар. 

New Wines of Ancient Thrace е промоционална кампания на Българската асоциация на износителите на вино (БАИВ), създадена през 2012 г. с основна цел активнo представяне на висококачествени европейски вина на нови пазари. Основните дейности на сдружението включват: популяризиране на виното, организиране на конференции, работни срещи и семинари с промоционални и информационни цели, подкрепа за увеличаване на износа на вино чрез създаването и управлението на проекти, финансирани от фондовете на ЕС,  стъпване на  някои от най- важните световни винени пазари,  както и фокусиране върху новото модерно лице на  вината от Древна Тракия.

untitled-1БАИВ продължава програмата си в Китай - Шанхай и Хонг Конг - участвайки в най-важните винени изложения в Азия ProWine China and Hong Kong International Wine and Spirits Fair. Проекта включва също така активности и в Япония.

 "Развълнувани сме да се върнем в Съединените щати с още повече активности през тази година", сподели Галина Нифору, председател на БАИВ.  "Качеството на нашите вина, никога не е била толкова високо;  имаме всички необходими дадености, за да бъдем конкурентноспособни на тези пазари - отлично качество, добро съотношение цена/качество, интересни нови за консуматорите местни сортове,  отлична модерна визия и най-вече силно мотивирани винопроизводители, които се стремят да произвеждат все по-добри вина година след година. Аз съм сигурна , че всички винарски изби, които участват в този проект ще намерят правилния дистрибутор и ще започнат да продават своите вина на пазара в САЩ. Опитвали ли сте Мавруд? А Мелник, Рубин и Гъмза? Ще  бъдете изумени! Нашите вина са наистина най-добре пазената тайна от земята на Спартак!"

Кампанията New Wines of Ancient Thrace гордо подчертава факта, че виното е родено по тези земи още преди 6 хиляди години. Култът към бога на Виното Дионис всъщност произхожда от Древна Тракия. Траките са пили виното си неразредено с вода; за разлика от древните гърци, които са сипвали три части вода и една част вино в техните фиали.

За траките, виното е свещен елемент от религиозните практики. Най-известните  златни и сребърни съдове, които изобразяват ритуали на  винопиене с бог Дионис, са намерени именно в земите на Древна Тракия.

Всъщност точно в Древна Тракия се е зародило винопроизводството, пренесено в различни части на Европа и света след това. Регионът се намира на една и съща  географска ширина с придобилите световна известност региони като Бордо, Южна Франция и Централна Италия.

Древните тракийски традиции, съчетани с модерните технологии в днешно време, дават блестящи резултати. Вината от местните сортове Мавруд, Мелник, Рубин, Гъмза, Димят, Червен мискет  и др. нямат конкуренция.

Международните сортове грозде като Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Пино Ноар, Шардоне, Совиньон Блан са също широко засадени там и дават примери от световна класа.

Страната е разделена на 5 винарски региона, всеки със своя специфичен тероар ​​и климатични условия, но всички, подходящи за производството на висококачествени вина.

Местни сортове грозде

Мавруд

Смятан, че датира от Древна Тракия, Маврудът е червен сорт грозде, който в продължение на векове е бил отглеждан единствено в района на древния Филипополис, северно от  Родопите. Този сорт обикновено се използва за направа на вина с тъмен и наситен цвят и мек вкус. Култивирането му е трудно и изисква специално внимание. Въпреки това, уникалните качества на вината, произведени от Мавруд си струват усилията!

Мелник

Мелник е червен сорт грозде, отглеждан в района на поречието на река Струма, характеризиращ се с типичен средиземноморски климат. Според легендата, Мелнишкото вино е сред любимите на Уинстън Чърчил.  От този сорт се произвеждат по-мощни вина с богата текстура, екзотичен парфюм и меки танини.

Гъмза

Култивиран от древни времена, сорта Гъмза, известен също като "Кадарка" в много балкански страни, най-добре се отглежда в Дунавския регион. Виното се характеризира с ярък, искрящо червен цвят, с приятен плодов вкус и завладяваща свежест. Сорта изисква специфични климатични условия, заради които се отглежда предимно в района на Дунавската равнина.

Димят

Известен със своето ароматно грозде, сорта Димят се отглежда от векове в региона на Черно море. Вината, произведени от него имат сладък вкус, силен аромат и светлокехлибарен  цвят. Димятът узрява в края на септември. Този сорт е сред най-популярните в Черноморския регион.

Памид

Според легендите, древните траки са били запалени почитатели на Памидовите вина, характеризиращи се с приятна свежест и плодов вкус. Въпреки че е широко култивиран от траките в продължение на векове, днес той се отглежда предимно в района на Тракийската низина.

Рубин

Успешна кръстоска между Сира и Небиоло, сорт с типичен тъмновиолетов  цвят, най-вече засаден в района на Тракийската низина на границата със Странджа планина. Вината от Рубин се характеризират с богат и наситен вкус и цвят. Опитайте ги, ще бъдете изумени!

За повече информация относно промоционалната кампания New Wines of Ancient Thrace:

инж. Галина Нифору, Wine MBA - председател на БАИВ

мейл: [email protected], www.winesofthrace.bg

untitled-2_388_01