Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви в интервю, че страната му не се стреми да завладее, окупира или управлява Газа след войната срещу Хамас, но ще е необходима "надеждна сила", която да навлезе в палестинската територия, ако е необходимо, за да предотврати появата на заплахи от страна на бойци на групировката.

Коментарите на Нетаняху от тази седмица, в които се предполага, че Израел ще отговаря за сигурността в Газа за неопределено време, предизвикаха отпор от страна на Съединените щати, основен съюзник на Израел.

Вашингтон заяви, че ще се противопостави на израелската следвоенна окупация на Ивицата Газа, където Израел провежда бомбардировъчна кампания, за да унищожи управляващите анклава Хамас, след като на 7 октомври бойци вилняха в южните израелски общини при нападение, при което според Израел са загинали 1400 души.

Нетаняху каза пред американската телевизия Fox News: "Ние не се стремим да завладеем Газа, не се стремим да окупираме Газа и не се стремим да управляваме Газа".

Той добави, че в Газа ще трябва да се сформира гражданско правителство, но Израел ще направи така, че нападение като това от 7 октомври да не се повтори.

"Затова трябва да имаме надеждни сили, които, ако е необходимо, ще влязат в Газа и ще убият убийците. Защото именно това ще предотврати повторното възникване на образувание, подобно на Хамас", каза Нетаняху.

По данни на здравните служби в Газа израелските бомбардировки са причинили смъртта на повече от 10 800 палестинци. Разрази се хуманитарна катастрофа, тъй като липсват основни доставки, а ранените хора претоварват крехката медицинска система.

Представители на САЩ твърдят, че Палестинската автономия (ПА), която има ограничено самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг, трябва да се върне да управлява Газа след войната. През 2007 г. Хамас завзе контрола над Газа от силите на ПА на президента Махмуд Абас.

Високопоставени палестински служители, включително Абас, твърдят, че връщането на ПА в Газа трябва да бъде придружено от политическо решение, което да сложи край на окупацията на територията, завзета от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г.

Нетаняху заяви, че след войната "това, което трябва да видим, е демилитаризирана, дерадикализирана и възстановена Газа".