Ръководителите на ЦРУ и "Мосад" са се срещнали с катарския премиер в Доха, за да обсъдят параметрите на сделка за освобождаване на взети от "Хамас" заложници и за временно спиране на сраженията в ивицата Газа, предаде Ройтерс, като се позова на свои източници. Засега не е ясен какъв е бил резултатът от консултациите.

Катар, където живеят няколко политически лидери на "Хамас", полага сериозни посреднически усилия за преговори между палестинската групировка и израелските власти за освобождаването на заложници. 

След атаката на "Хамас" от 7 октомври, при която бяха убити около 1400 души, Израел предприе инвазия в анклава и уби над 10 000 човека, 40% от които деца, по данни на местните власти, контролирани от ислямисткото движение, отбелязва Ройтерс.  

Ръководителят на израелската разузнавателна служба "Мосад" Давид Барнеа, шефът на ЦРУ Уилям Бърнс и катарският премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани са се срещнали днес, след като снощи катарски посредници са обсъдили с представители на политическия офис на "Хамас" параметрите на евентуална сделка. Предимството на тристранната среща е в това, че всички страни са седнали на една маса в реално време, за да може да се ускори процесът, посочи източник на Ройтерс.

Обсъдена е била и темата за допускането на хуманитарни пратки с гориво в Газа. Към момента Израел отказва подобен ход с мотива, че горивото може да бъде използвано от "Хамас" за военни цели. 

Източникът на Ройтерс допълни, че преговарящите страни са засегнали предложение за освобождаване на 10-15 заложници в замяна на спиране на опустошителните сражения в продължение на един или два дни.