На 16 февруари Русия обяви, че Алексей Навални, един от най-изявените критици на руския президент Владимир Путин, е починал на 47 години.

Официалната информация гласи, че опозиционерът се почувствал зле след разходка, като почти веднага загубил съзнание вследствие на „Синдром на внезапната смърт“, състояние, което обикновено се предизвиква от неуточнени сърдечни проблеми. Лекарите не успели да го спасят. 

Едва ли някой повярва в тази версия, още повече, че само ден по-рано Навални беше забелязан да се шегува в типичния си стил по време на онлайн поява пред съда. Една от версиите на защитниците на Навални е, че смъртта му на 16 февруари е настъпила след ново отравяне с „Новичок“, след като преди три години той по чудо оцеля при подобно нападение. 

И целият свят заговори за него.

Кой е Алексей Навални?

Навални е роден на 4 юни 1976 г. в Бутин. Израства в град Обнинск, на 100 км от Москва. Завършва право в Московския университет „Дружба на народите“ през 1998 г. В същата година, по време на екскурзия в Турция, среща и бъдещата си съпруга Юлия. По-късно прекарва една студентска година в САЩ като стипендиант на Yale World Fellow през 2010 г. Преди да бъде вкаран в затвора, живее в Москва с Юлия и двете си деца.

През последното десетилетие Навални доби популярност като един от най-големите критици на президента Владимир Путин. Това му донесе постоянни арести, затвор и дори опит за отравяне. 

Основаният от него Фонд за борба с корупцията безстрашно разкриваше така по всички етажи на руската държава. Най-популярното му разследване е заснето във филма „Дворецът на Путин“, показващ огромно имение на самия бряг на Черно море. За него се твърди, че е подарено на руския държавен глава от богати олигарси, близки до властта. Видеото е гледано над 100 милиона пъти.

Кремъл го отхвърли като „псевдоразследване“, а Путин го нарече „скучно“, отричайки твърденията. По-късно бизнесменът милиардер Аркадий Ротенберг, един от най-близките приятели на Путин, заяви, че това е неговият собствен дворец.


Посланието на Навални обаче е, че партията на Путин е пълна с „мошеници и крадци“. Той обвинява президента, че „изсмуква кръвта на Русия“ чрез „феодална държава“, концентрираща властта в Кремъл. Според него тази патронажна система е като в царска Русия. Той говори езика на улицата на по-младите руснаци и го използва с голям ефект в социалните медии. 

Неговата популярност, тръгнала от социалните мрежи, го доведе до политиката, но това стана след като режимът в Кремъл вече беше преминал към съвсем явни репресии. Спряха го от участие в изборите, след като се разбра, че има твърде сериозни шансове да влезе в политиката през парадния вход

Отровен

Видеото, което се оказа „черешката на тортата“ сред разследванията на Фонда за борба с корупцията на Навални беше публикувано едва през 2021 г., когато той е в затвора. Опозиционерът става „трън в очите на Кремъл“ много по-рано.

През август 2020 г., докато прави разследване за корупцията в Сибир, е направен опит за отравянето му с нервнопаралитичното вещество „Новичок“. Той припада по време на обратния полет към дома си. Откаран е в болница в Омск.

Това аварийно кацане спасява живота му. Само благодарение на усилията на съпругата му Юлия, той е транспортиран в Берлин, където се възстановява в продължение на месеци. 


Малко по-късно германското правителство разкри, че проведените от военните тестове са открили „недвусмислено доказателство за наличието на химическо нервнопаралитично бойно вещество от групата „Новичок“. Кремъл отрече да е замесен, но Навални обвини директно президента Владимир Путин, че лично е наредил на държавни агенти да го отровят и повтори това твърдение в съда. „Той ще остане в историята като отровител. Имали сме Александър Освободителя, Ярослав Мъдрия, ще имаме и

Владимир Отровителя на гащи“,

каза опозиционерът в съдебната зала, напомняйки, че според разследването, което сам прави заедно с българския разследващ журналист Христо Грозев, отровата е била поставена именно в бельото му. 

На 17 януари 2021 г. опозиционерът реши все пак да се върне в Москва и беше незабавно задържан още при кацането си на летището. Поводът е нарушаване на условията на условна присъда от 2014 г. за измама. 

Делото срещу него се основаваше на това, че през 2020 г. той не се е явявал редовно в полицията. Правният му екип заяви, че това е абсурдно, тъй като властите са знаели много добре, че той получава спешно лечение в Берлин.

Самият Навални напомни на съда, че през част от това време е бил в кома.

Опозиционерът твърдеше, че между януари и август 2020 г., преди отравянето му, се е явявал в полицията два пъти месечно. Той отхвърли и делото за измама като изфабрикувано с цел да му се запуши устата.

Брат му Олег е осъден на три години и половина затвор, а Алексей получава същата присъда, но условно. През 2016 г. Европейският съд по правата на човека установи, че правата на Навални са били нарушени, като осъди Русия да изплати на него и на брат му Олег обезщетение. По-късно обаче Върховният съд на Русия потвърди присъдата. След нея критикът на Путин е затворен в наказателната колония във Владимир. 


През март 2022 г. присъдата му е увеличена с девет години, след като е признат за виновен по нови обвинения в присвояване и неуважение към съда. Той е преместен в нова наказателна колония в Мелехово, на около 250 км източно от Москва. А през август 2023 г. получава допълнителна 19-годишна присъда, след като е обвинен в създаване и финансиране на екстремистки организации и дейности. Преди съдебния процес Навални заяви, че ще бъде подложен на присъда в „сталински“ стил, целяща да сплаши други противници на Путин, но призова руснаците да се противопоставят на „злодеите и крадците в Кремъл“.

Поддръжниците му организираха масови протести в цяла Русия и полицията реагира със сила, като задържа хиляди за участие в неразрешените митинги.

Въпреки че на него и на антикорупционния му екип беше забранено да се кандидатират на парламентарните избори, те все пак успяха да разгневят Кремъл с предложението за „умно гласуване“, което насърчаваше гласоподавателите да подкрепят кандидати, които имаха шанс да победят партията на Путин „Единна Русия“.

Суровото отношение към отявления критик на Кремъл отразява факта, че Путин и неговият режим се страхуват от влиянието, което кампаниите на Навални придобиват.

„Путин дори не споменава името му,

никой в Кремъл не може да спомене името му“, подчертава експертът по международни въпроси Нина Хрушчова. „Навални е заплаха за личната власт на Путин, за репутацията му. А той наистина не се отнася леко към враговете си и Навални, за съжаление, избра да бъде личен враг на Путин“, казва още Хрушчова, правнучка на Никита Хрушчов.

Сибирският ГУЛАГ

Последните 15 дни от живота си критикът на Кремъл прекара в изолатор в строгия сибирски затвор „Полярен вълк“.

Това е 27 път, в който той е поставен в изолатор, откакто е изпратен в колонията, а конкретно в „Полярен вълк“ – четвъртият път. За цялата си излежана до смъртта присъда той прекарва 308 дни в карцера.

Алексей Навални беше преместен в наказателна колония-3 в селището Харп, след като през септември апелативният съд отхвърли жалбата му срещу 19-годишна присъда по дело за „екстремизъм“. Преди това опозиционерът излежаваше присъдата си в колония N6 със строг режим в селището Мелехово във Владимирска област.

Колонията „Полярен вълк“ е една от най-отдалечените, изградена е на базата на бивша сграда на ГУЛАГ. ИК-3 се намира зад Арктическия кръг, в зоната на вечните ледове, до там е много трудно да се стигне и няма системи за доставка на писма.

Условията в наказателната изолационна килия са особено тежки: на затворниците не се дава спално бельо, нямат право на свиждания, да се обаждат по телефона, да получават пратки отвън и да си купуват храна в магазина.

Делото му ще продължи!

„Не се страхувайте, излезте на улиците. Не за мен, а за себе си и бъдещето си“.

Това е един от най-известните цитати на Навални, който той успя да сбъдне след смъртта си, не само в Русия, а в целия свят. Милиони хора по света излязоха, за да поставят цветя пред руските посолства в негова чест. Властите в Русия предупредиха жителите на страната срещу всякакви „неразрешени“ демонстрации след съобщението за смъртта на най-големия критик на Кремъл, но въпреки това хиляди си казаха последно сбогом с опозиционера. 

Изтъкнати критици на Кремъл и обикновени руснаци в изгнание обвиниха президента Владимир Путин за „убийството“ на опозиционния лидер Алексей Навални, като заявиха, че смъртта му ще го направи „безсмъртен“ и вероятно по-голяма заплаха за руския лидер от отвъдното, отколкото приживе. 

Във видеообръщение пък вдовицата му, Юлия Навална, заяви, че е решена да продължи делото на съпруга си и че ще се бори за свободна Русия. 
„Владимир Путин уби съпруга ми“, каза Навална, допълвайки, че ще работи заедно с руския народ в борбата за нова Русия срещу Кремъл.