Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на голямото търсене на апартаменти в по-големите градове. В Бургас се изграждат два нови квартала по периферията на града, които са най-предпочитани от млади семейства.

По данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на миналата година в област Бургас строителството е нараснало с 33% на годишна база.

"Броят на разрешенията за строеж е приблизително същият като предходната година, но се наблюдава прелокализиране на строителство по периферията, както и ниско жилищно застрояване в крайните райони и квартали на града", каза пред БНТ арх. Тихомир Райчев, главен архитект на община Бургас.

Брокерите на недвижими имоти обаче не отчитат ръст в продажбите на жилищни апартаменти.

"По-скоро има известно забавяне в пазара. Макар че търсене на жилищни имоти си има сравнително високо. Строят се повече откъм 5-6 етажа и по-високи сгради. Теренът на Бургас позволява да има такива по-високи сгради", коментира Десислава Зехирева, заместник-председател на Национално сдружение на недвижимите имоти - Бургас.

Презастрояването се регулира със Закона за устройство на територията, като за общините София и Бургас има допълнителна наредба за градската среда, с която трябва да се съобразяват проектантите.

"Тя дава регламенти за вида на застрояването, за облика, за градската среда като цяло", уточни арх. Тихомир Райчев.
В морския град започна изграждане и на чисто нов квартал "Хоризонт", който е предпочитан най-вече от млади семейства. Средно цените са около 1000 евро на квадрат.

"Това са предимно млади семейства, които имат възможност да изчакат. Или в момента живеят в по-малък имот и желаят да си закупят по-голям. Тези квартали в крайна сметка ще бъдат готови след 1-2 години", каза Десислава Зехирева.

На територията на Община Бургас през последните години броят на разрешителните за строеж се запазва постоянен. През миналата година одобрените планове са били близо 700.